Linkovi

Škola bez knjiga


Ljeto se približava kraju i to znači da će djeca uskoro ponovo krenuti u školu. Medjutim, učenici jedne američke škole u saveznoj državi Arizona, ovog septembra ulaze u potpuno novo iskustvo, potpuno novi sistem učenja.

Kompjuteri su već ranije počeli da igraju značajnu ulogu u obrazovanju američkih učenika. Osim za komunikaciju sa prijateljima i za igranje igara, oni ih sve više koriste i za prikupljanje materijala za neki školski zadatak.

Medjutim, jedna škola u Arizoni odlučila je da korištenje kompjutera u školi podigne na sasvim novi nivo.

U toj srednjoj školi, naime, uopšte neće biti udžbenika. Sve što treba da se nauči, kažu, već je na internetu. Svih 340 učenika dobiće laptope putem kojih će dobijati zadatke, tražiti potrebne podatke i slati svoje radove nastavnicima. I ocjene će biti davane on line. Uprava škole vjeruje da će novi način rada pojačati interes učenika.

ERIN MENDIVIL, nastavnik: Ovo je savršeno za djecu. Posebno zato što su oni već prirodno vezani za kompjutere.

I učenici su oduševljeni.

DANI WISE, učenik: Mislim da je bolje imati internet kao svjež izvor podataka, jer više nisam zakovan za neki zastarjeli udžbenik.

Školska uprava je u kompjutere ugradila zaštitne kodove kako bi spriječili učenike da putem interneta skidaju njihovom dobu neprikladne materijale.

Uključen je i program koji sprečava plagijate - kako sa kompjutera tako i medju učenicima. Svaki laptop košta 800 dolara, a roditelji plaćaju 50 dolara za osiguranje.

I druge savezne države, poput Virginije i Arkansasa, takodje eksperimentiraju sa ukidanjem udžbeničkih knjiga i većom upotrebom kompjutera.

XS
SM
MD
LG