Linkovi

Iran najvaljuje nove prijedloge oko svog nuklearnog programa


Iranski glavni pregovarač o nuklearnim pitanjima, čvrstolinijaš Ali Larijani je saopćio da će vlada u Teheranu ponuditi nove prijedloge po pitanju spora za Zapadom oko njihovog nuklearnog programa. Ali Larijani je ovo izjavio danas u Beču, nakon sastanka sa direktorom Međunarodne komisije za atomsku energiju Mohamedom El Baradeijem. U isto vrijeme iranska vlada kaže da je bila u pravu, a Sjedinjene Države u krivu kada su tragovi visoko-obogaćenog uranijuma otkriveni na nekim dijelovima nuklerane opreme.

Iranska vlada tvrdi da je odbranjena od ključnih optužbi u vezi nuklearnog naoružanja. Medjunarodni panel naučnika, kako je izvješteno, zaključio je da tragovi uranijuma upotrebljivog za oružje, nadjeni prije dvije godine, dolaze od uvozne opreme, prije nego od iranskih nuklearnih aktivnosti.

O tim nalazima su izvjestili Washingon Post i Associated Press, citirajući neimenovane zapadne diplomate.

Medjutim, američki zvaničnici su skeptični. Glasnogovornik State departmenta, Sean McCormack kaže da istorija vlade iz Teherana ukazuje na mnoge zavaravajuće izjave oko njihovog nuklearnog programa.

SOT Sean McCormack, glasnogovornik State departmenta:

”Oni kažu, prije svega mi nemamo program za obogaćivanje uranijuma. Onda, da, mi imamo program za obogaćivanje uranijuma, ali nismo imali nikakvu inostranu pomoć.“

Pokazalo se da su imali pomoć od Pakistana. Ustvari, novi nalazi potvrdjuju iranske tvrdnje da je obogaćeni uranijum nadjen na opremi dospio u zemlju sa dijelovima centrifuge pribavljene od Pakistana. Američki zvaničnici su oprezni, i misle da ostaju mnoga pitanja, uključujući moguće traženje plutonijuma i ulogu iranske vojske u nuklearnom programu.

Teheran sa svoje strane ponavlja da je njegov nuklerani program samo za energiju. Zbog iranski rezervi u nafti i gasu, američki zvaničnici sumnjaju da je riječ o drugim namjerama.

SOT Sean McCormack, glasnogovornik State departmenta:

”Mi mislimo, i mi vjerujemo da oni rade na razvoju nuklearnog oružja.“

Mnogi u Iranu vjeruju da njihova zemlja ima potpuno pravo da radi na energetskom nuklearnom programu. Stotine studenata su i ove sedmice marširali ispred Francuske, Britanske i Njemačke ambasade, protestirajući evropski poziv da Iran za stalno zamrzne obogaćivanje uranijuma.

U medjuvremenu je Francuska saopćila da evropljani otkazuju za sljedeću sedmicu zakazane pregovore o iranskom nuklearnom programu jer je Teheran ranije ovog mjeseca odlučio da obnovi proces konverzije uranijuma. Evropljani su se nadali da će se Iran složiti oko restrikcije nukelarnog programa u zamjenu za ekonomske podsticaje.

XS
SM
MD
LG