Linkovi

Vlada SAD se distancirala od izjave Pata Robertsona


Administracija predsjednika Busha se jasno distancirala od evandjelističkog svećenika Pata Robertsona, koji je u svom TV programu kojeg gledaju milioni Amerikanaca, sugerirao da Sjedinjene Države trebaju tajno ubiti predsjednika Venezuele, Huga Chaveza. Izjava svećenika Robertsona je izazvala burne rekacije u Americi i naravno u Venezueli.

Pat Robertson, svećenik:
Mi imamo mogućnost da ga odstranimo, mislim da je došlo vrijeme da to i uradimo. Mi ne trebamo drugi, 200 milijardi dolara skup rat da uklonimo tog diktatora. Mnogo je lakše poslati nekoga u tajnu misiju da sa njim završi.

Ove riječi popularnog evandjelističkog svećenika Pata Robertsona, izrečene u njegovoj veoma gledanoj TV emisiji Klub 700, izazvale su trenutačne rekacije administracije predsjednika Busha.

Glasnogovornik State departmenta, Sean McCormack je Robertsonove primjedbe nazvao ”neodgovarajućim“ ističući da one ne odražavaju politiku Sjedinjenih Država.

”Rekao bih da je Pat Robertson privatni gradjanin i njegovi pogledi ne predstavljaju politiku Sjedinjenih Država, i mi ne djelimo njegova gledišta, i da su njegovi komentari neodgovarajući. I kao što sam ranije rekao, optužbe da mi planiramo neprijateljske akcije protiv vlade Venezuele su kompletno neosnovane i bez činjenica.“

Gospodin McCormack je priznao da postoje razlike sa vladom u Caracasu, dodavši, medjutim, da bi to trebalo biti promoviranje demokracije u Zapadnoj hemisferi.

Venezuela je vodeći proizvodjač nafte u svijetu, i najveći dio američkog uvoza nafte dolazi iz Venezuele.

75-to godišnji svećenik Pat Robertson je u ponedjeljak u svom tv programu sugerirao da Sjedinjene Države trebaju odstraniti Chaveza i zaustaviti Venezuelu da postane lansirna rampa za uticaj komunista i muslimanskih extremista.

Robertson je osnivač Američke krišćanske koalicije i pristaša predsjednika Busha, koji je dva puta biran uz solidnu podršku krišćana konzervativaca.

Ministar odbrane Sjedinjenih Država, Donald Rumsfeld je reporterima rekao da nezna da je ubistvo Chaveza ikada razmatrano.

”To je svakako nezakonito. Naše ministarstvo ne radi takve stvari. On je privatni gradjanin. Privatni gradjani stalno govore razne stvari.“

Venezuela je ljutito reagirala na sugestije američkog svećenika. Ambaasador Venezuele u Sjedinjenim Državama, Bernardo Alvarez je jučer rekao da je Robertsonova izjava poziv na terorizam zahtijevajući oštru osudu od strane Bijele kuće.

Podpredsjednik Venezuele, Jose Vincent Rangel je takodjer osudio Robertsona zbog, kako je rekao, terorističkih komentara.

Venecuelanski predsjednik, Hugo Chavez, koji se nalazi u posjeti Cubi, jučer je rekao da tek treba biti informiran o izjavi američkog svećenika, te da bi svećenici trebali govoriti o životu, a ne smrti. Chavezov odgovor dat na aerodromu u Havani direktno je prenosila venecuelanska televizija.

Vjeruje se da su Sjedinjene Države u prošlosti bile umješane u ubistvo predsjednika Južnog Vijetnama, Ngo Binh Diema, 1963. godine i pokušaj ubistva Fidela Castra.

Ubistva inostranih lidera su proglašena ilegalnim izvršnom naredbom bivšeg američkog predsjednika, Geralda Forda.

XS
SM
MD
LG