Linkovi

Egipat koji je ukazao na put mira, ukazuje na put demokracije


U Egiptu je u toku prva prava konkurentska predsjednička kampanja. U prošlosti, egipatski bi parlament izabrao jednoga kandidata koji bi kasnije bio prihvaćen ili odbačen od birača. Ali amandmanom na ustav došlo je do promjene u proceduri.

Ovoga puta egipatski birači imaće izbor od deset raznih kandidata. Medju njima je i predsjednik Hosni Mubarak, koji se na toj dužnosti nalazi od 1981. godine. Njegov glavni izazivač je Ayman Nour, advokat i čelnik prodemokratske partije Ghad ili Partije sutrašnjice. Gospodin Nour uputio je svojim pristalicama poruku:” Promjena je borba jedne generacije. Promjena je nada svake generacije. 7. Septembra, kaže gospodin Nour, glasajte za Ghad.” Drugi protivnik je Noman Gomaa, nekadašnji naučnik i lider jedne od najstarijih egipatskih političkih partija, partije Wafd koja djeluje od 1919. godine.

Kako izvještava informativna agencija Reuters, predstavnici nove ne-državne grupe posmatrača pod nazivom Shayfeencom - što znači: “ Mi vas vidimo”, su na konferenciji za novinare rekli da će pažljivo pratiti državne medije za slučaj pristrasnog izvještavanja. Neki Egipćani I dalje su skeptični u vezi sa izbornim procesom. Niko ništa ne zna o izborima, rekla je novinarima Nadia Gamal Mabrouk, studentkinja. Neki ljudi, dodala je, plaše se promjene i misle - bolji je djavo kojeg već poznaješ.

Predsjednik George W. Bush kaže da će Sjedinjene države nastaviti da traže od Egipta i drugih zemalja da otvore svoje političke sisteme: Mada naša očekivanja moraju biti realna, naši ideali moraju biti čvrsti i moraju biti jasni. Mi moramo od naših prijatelja i partnera na Srednjem istoku očekivati više standarde.

Gospodin Bush kaže: Znamenita i ponosna država Egipat, koja je ukazala na put ka miru na Srednjem istoku, sada na Srednjem istoku ukazuje na put u pravcu demokratije.

XS
SM
MD
LG