Linkovi

Stvarno nasilje kopirano u video igrama


Američko udruženje psihologa uputilo je javni poziv proizvodjačima video igara da smanje nasilje u igrama koje su namijenje djeci i tinejdžerima. Priča novinarke Glasa Amerike Carol Pearson.

U jednoj video igri koja treba biti u prodaji u oktobru, glavni junak kreće teškim nasiljem protiv svojih drugova u školi, i nastavnika.

Proizvodjač igre, Rockstar Games, medjutim insistira na tome da je sličnost radnje igre, i stvarne tragedije iz srednje škole Columbine od prije 6 godina - slučajna. Tada su - da podsjetimo - dvojica učenika poubijali 12 kolega, i jednog nastavnika, i potom izvršili samoubojstvo.

Odvjetnik Jack Thompson kaže da treba uvesti zakone kojima bi se spriječavala djeca da kupuju takve video igre.

Jack Thompson:

”Posljednje što nam treba u američkim školama je koncept osvete protiv onih za koje vjeruješ da su te maltretirali u školi.“

Druge igre pak eksploatiraju neke druge tragedije. Tako se jedna igra odvija tako što igrač deaktivira eksploziv u podzemnoj željeznici. Cilj te igre je spasiti ljude, ali za mnoge je takva igra preblizu stvarnosti; u jednoj drugoj igri, studenti na univerzitetu napadju policiju dok se ovi ne sruše u lokve krvi. Ta je igra stvorena prošle godine, nakon što je jednu mladu ženu ubila policija u Bostonu.

Doktorica Elizabeth Carll na čelu je odbora koji se bavi krizom i traumom, pri američkom udruženju psihologa. Ona kaže da su video igre čak opasnije nego nasilje koje mladi vide na televiziji ili u filmovima.

DR ELIZABETH CARLL:

”U inetraktivnim medijima, dakle gdje sudionik ima svoj dio uloge - stvari se ponavljaju više puta i za nasilje vam slijedi nagrada, Možete igru ponoviti 2 hiljade puta, ako hoćete. A znamo iz iskustva, putem teorije učenja - da se rezultat učenja itekako intenzivira gdje je učenje interaktivno, gdje se proces ponavlja.“

Brian Crecente i mnogi drugi koji vole video igre - brane pravo na njih:

”Video igre postaju način da se nove generacije izraze. Mi na to gledamo kao na formu umjetnosti.“

Američko udruženje psihologa preporučuje da roditelji i učitelji obrazuju djecu tako da bi oni sami mogli prosuditi ono što vide. Udruženje je takodjer preporučilo proizvodjačima video igara da osiguraju da uz igru ide i iscrpna informacija o stupnju nasilja u igri. Buduće video igre će praktički biti reality show, gdje će igrač imati osjećaj da on izvodi svaki akt nasilja. To će sigurno, kažu stručnjaci, pojačati raspravu o tome koliki je utjecaj takvih igara na samu srž društva.

XS
SM
MD
LG