Linkovi

Prekretnica u razvoju osnovne ćelije


Naučnici na Univerzitetu Harvard kažu da su napravili pravu prekretnicu u razvoju osnovne ćelije slične onoj iz embriona koja bi se mogla koristiti za transplantaciju organa i druge medicinske potrebe.

Najveći problem oko istraživanja osnovne ćelije je kako to učiniti bez uništavanja ljudskog embriona. Izgleda da su naučnici i za to našli odgovor.

Naučnici na Harvardu su razvili proceduru kombiniranja običnih ćelija kože sa osnovnim ćelijama embriona kako bi stvorili osobine slične osnovnoj ćeliji, što bi moglo eliminirati potrebu stvaranja i uništavanja ljudskog embriona.

Osnovne ćelije su nedozrele ćelije koje mogu postati bilo koji dio ljudskog tkiva u fetusu koji se razvija. Godinama naučnici u osnovnim ćelijama vide put genetičkog stvaranja ljudskih organa za transplantaciju, ljčenje raka i drugih bolesti. Problem je u tome što je nabolji izvor osnovnih ćelija ljudski embrion.

Novi proces, medjutim, koristi laboratorijski uzgojenu osnovnu ćeliju koju kombinira sa ćelijom ljudske kože kako bi stvorili novu hibridnu ćeliju, ćeliju sa genetičkim materijalom, zvanim DNA, osobe koja je donirala ćeliju kože, ali i DNA osobine laboratorijski uzgojene osnovne ćelije.

Istraživači sa Harvarda tvrde da su u stanju pokazati da fuzijom stvorena hibridna ćelija je, kako kažu, ”reprogramirana u vlastito embrionsko stanje“, pokazujući karakteristike osnovne ćelije embriona.

Dr. John Gearhart, istraživač osnovnih ćelija u Medicinskoj školi Johns Hopkins u Baltimoru, savezna država Marylend, kaže da to nisu ćelije embriona.

Dr. John Gearhart:
”Ovo istraživanje trebamo uzeti kao početno, te ćelije još uvijek treba da kompletiraju skup hromozoma i to je trenutno pitanje. Kako da se riješimo jedne skupine hromozoma koja je odgovorna za reprogramiranje druge skupine.“

Prema tome, metod treba razviti da bi se otklonio embrionski DNA tako da preostali geni odgovaraju odraslom donatoru za kojeg je terapija osnovnom ćelijom namjenjena kako bi se spriječilo da je njegov imunološki sistem odbaci.

Istraživači iz Illinoisa i Australije rade na odstranjivanju extra DNA iz hibridne ćelije. Medjutim, Dr. Gearhart kaže da je procedura daleko od toga da postane praktičan tretman bilo čega.

Dr. John Gearhart:
”Mi zaista treba da pokažemo, kao što to istraživači ukazuju, da je pred nama dug put dok takav tip ćelija ne bude siguran za terapeutsko korištenje.“

Nova tehnika može na kraju omogućiti naučnicima da stvore novu liniju osnovnih ćelija bez korištenja ljudskih jajašca ili uništavanja ljudskog embriona kao izvora, što je kontroverzno pitanje u Sjedinjenim Državama i drugdje u svijetu. Američki zakon zabranjuje korištenje vladinog novca za takvu vrstu istraživanja, mada je u Kongresu u toku procedura kojom se takva zabrana nastoji otkloniti. Predsjednik Bush prijeti vetom ukoliko to Kongres učini, ali je podrška istraživanju osnovnih ćelija sve veća zbog obećavajuće nade u novi tretman raznih bolesti.

Novo otkriće bi moglo ukloniti etičke zabrinutosti i omogućiti novi izvor za stvaranje osnovnih ćelija, i lječenje mnogih do sada neizlječivih bolesti.

XS
SM
MD
LG