Linkovi

U Hutovom blatu o reformi policije u BiH


U Hutovom blatu kod Čapljine danas nastavljeni razgovori o reformi policije. Izvjesno je, do konačnoga dogovora danas neće doći, a iz Ureda visokoga predstavnika upozoravaju kako nema pregovora o uvjetima za članstvo u Europsku uniju.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić izjavio je danas, uoči sastanka u Hutovom blatu kod Čapljine da se ne može govoriti o reformi policije, a istovremeno odstupati od uvjeta Europske komisije. To znači, da reforma podrazumjeva policiju u nadležnosti države, pa čak i na razini lokalnih policijskih oblasti.

Premijer Terzić je kazao da entitetska granica ne smije biti granica koja će onemogućavati da se formira funkcionalna regija.

Prije susreta državnih i entitetskih zvaničnika u motelu simboličkoga imena "Karaotok" Ured visokog predstavnika još jednom je upozorio na nužnost da se dođe do nepretka u današnjim razgovorima.

Glasnogovornik Ureda, Oleg Miličić podsjetio je na pres-konferenciji u Sarajevu kako se o uvjetima za članstvo u EU ne može pregovarati. Gospodin Milišić je kazao da će put BiH prema Evropi ostati blokiran sve dok političari BiH ne budu spremni da izvrše reforme koje će ispuniti ove uvjete.

"Ako BiH propusti priliku ove godine, onda će vrlo brzo ući u izbornu godinu bez sporazuma o policijskoj reformi i tako neće biti u poziciji da ispuni uvjete za otpočinjanje pregovora o Sporazmu o stabilizaciji i pridruživanju", izjavio je glasnogovornik Ureda.

Kako upozoravaju u OHR-u, tada će političke odluke postati još teže i BiH će vjerovatno sve dalje i dalje zaostajati iza svojih susjeda.

Iako učesnici imaju mnogo posla ispred sebe, u Uredu vjeruju da sporazum u nekim posebnim oblastima može biti postignut.

XS
SM
MD
LG