Linkovi

Umro tvorac sintisajzera, Robert Mooga


Moderna muzika je izgubila jednog od najznačajnijih stvaralaca. On nije stvarao muziku, ali je stvorio najznačajniji instrument modernog doba - sintesajzer. Za Roberta Mooga mnogi kažu da je svijetu muzike podario poklon ravan doprinosu kojeg joj je dao i Stradivarius, najčuveniji graditelj violina.

Kada je Robert Moog elektronske impulse pretvorio u zvuk i novi instrument nazvao elektronskim sintesajzerom - to je apsolutno revolucionisalo muziku. Muzičari su tek pritiskom na dugme i uključivanjem prekidača odjednom na maloj klavijaturi mogli da proizvode zvuke koji su ne samo podražavali sve poznate instrumente nego i zvuke iz nekog paralelnog sintetičkog svijeta, koje ni jedan instrument nije bio u stanju da izvede.

MOOG:
”Tonovi nisu više bili statični, mogli su se mijenjati u različitim varijantama.“

Nije prošlo dugo, sintesajzere, koje su svi češće zvali samo Mug, počeli su redovno da koriste najveće svjetske rok grupe, od Beatlesa i Stonesa do srednjoškolskih grupa koje su vježbale po garažama. Moog-ovi sintesajzeri su bili mali, lagani i prilično jeftini.

Inače, prvi elektronski instrument te vrste Moog je napravio još u 14. godini, u rodnom njujorškom predgradju Queens. Nakon studija, šezdesetih godina prošlog vijeka, na tržište je izbacio prve komercijalne sintesajzere, sa oznakom svoje kompanije R.A.Moog Co.

Instrument je sve više usavršavan, ali to nije radio samo Moog, nego i drugi i jaka konkurencija, kompanije Yamaha i Korg, su ga istisnula sa tržišta.

Ali, ipak, njegovo ime ostaće jedna od muzičkih legendi.

DR WAYNE KIRBY:

”Osoba s kojom bih ga mogao uporediti je Stradivarius. Obojica su bili majstori graditelji instrumenata.“

Robert Moog je umro u 71. godini od neizlječivog tumora na mozgu, u svom domu uAsheville-uu Sjevernoj Karolini.

XS
SM
MD
LG