Linkovi

Uoči parlamentarnih izbora u Afganistanu


U Afganistanu je u toku predizborna kampanja za izbore koji će biti održani 18. septembra. 2 hiljade 778 kandidata nadmeće se za 249 zastupničkih mjesta u afganistanskom parlamentu. Više od tri hiljade kandidata nadmeće se za pozicije u opštinskim vijećima.


582 kandidata za parlament su žene što je oko 10% od ukupnog broja. Shukria Barakzai je jedna od njih. Ona je za informativnu agenciju Associated Press izjavila:” Ja ću se zalagati za jednakost polova. Ja želim mir i sigurnost.”


Kako se izbori približavaju Sjedinjene Države pažljivo registruju incidente zastrašivanja kandidata, birača i izbornih zvaničnika. Afganistanska vlada i medjunarodni posmatrači znaju da moraju poduzeti posebne mjere da zaštite birače, kandidate i izborne službenike od napada i zastrašivanja. Koalicija i medjunarodne snage NATO-a za sigurnost, tijesno saradjuju i koordiniraju sa afganistanskom državnom vojskom i afganistanskom državnom policijom, kako bi osigurali da Afganistanci mogu praktikovati svoje pravo da glasaju u bezbjednom okruženju.


U poslednjih šest mjeseci preostali pripadnici ekstremnog talebanskog režima ubili su gotovo hiljadu ljudi u Afganistanu. Oni žele da ometu izbore. Ali, Ronald Neumann, ambasador Sjedinjenih država u Afganistanu kaže da će napadi promašiti cilj kao što su pretrpjeli neuspjeh I pokušaji napada prije afganistanskih predsjedničkih izbora u oktobru mjesecu 2004. godine.


RONALD NEUMANN:

Sigurno je, ima više nasilja i ima nasilnika koji pokušavaju da se vrate natrag. Mislim da je ovo teška situacija koja će potrajati neko vrijeme. Ali, želio bih reći da postoji i snažno medjunarodno i snažno americko prisustvo koje će da izadje na kraj sa tim novim nasiljem.


Bissmillah Missmil je na čelu združene Uprave za organizovanje izbora koju čine afganistanski i predstavnici Ujedinjenih nacija. On kaže: “Mi želimo miroljubivu, živu kampanju slobodnog izražavanja, bez straha i zastrašivanja, i pozivamo sve kandidate da u potpunosti iskoriste zvanično utvrdjeno vrijeme za kampanju - da dopru do glasača.”


Predsjednik George W. Bush kaže da afganistanski narod pokazuje izuzetnu hrabrost u teškim uslovima.Oni se bore da odbrane svoju zemlju od preostalih pristalica Talebana i pomažu da u napadima na teroriste - ubice. Gospodin Bush kaže:” Bilo kome ko još uvijek dovodi u pitanje da li muslimansko društvo može biti demokratsko društvo, afganistanski narod daje svoj odgovor.”

XS
SM
MD
LG