Linkovi

Spasiti djecu od dječije paralize


U toku ove godine u Indoneziji je registovano više od dvije stotine slučajeva dječije paralize. To je prvi put u poslednjih deset godina da se u toj zemlji pojavila ta bolest.

Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije, u svim novim slučajevima dječije paralize riječ je o djeci koja nisu bila vakcinisana. Gotovo 6 i po miliona indonežanske djece cijepljeno je protiv te bolesti. Ali, oko sedam stotina hiljada njih nije vakcinisano zbog pogrešnog uvjerenja njihovih roditelja da vakcina može biti smrtonosna.

Neki mediji u Indoneziji prenosili su netačne izvještaje da su djeca umirala nakon što su oralno primila vakcinu protiv dječije paralize.

Polio je sada prisutan u dvadeset i četiri zemlje, od čega osamnaest u Africi, u kojima dječija paraliza nije postojala. Od početka godine više od hiljadu djece širom svijeta, ostalo je paralizovano od te bolesti. Nova epidemija bolesti izbila je na Rogu Afrike.

David Heymann, specijalni zastupnik Svjetske zdravstvene organizacije za iskorjenjivanje polia, kaže da se sada virus proširio na Eritreju.

DAVID HEYMANN:

Ono čemu se mi nadamo je da se virus neće proširiti i u Somaliju, gdje postoje poteškoće u otkrivanju novih slučajeva polia i da se neće proširiti na druge zemlje u tom regionu.

Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije, ova najnovija epidemija polia počela je 2003. godine, kada je vakcinisanje u nekim nigerijskim pokrajinama na sjeveru zaustavljeno nakon širenja lažnih tvrdnji da vakcina protiv polia ili dječije paralize može preouzrokovati neplodnost i AIDS.
Stephen Cochi je direktor Državnog programa imunizacije pri američkom Centru za kontrolu bolesti.


STEPHEN COCHI:

Vakcinacija je za cijelu godinu bila prekinuta na sjeveru Nigerije. Virus polia proširio se od subsaharske Afrike, od zapada na istok. Na hiljade afričke i azijske djece postalo je paralizovano zbog ovog nesretnog debakla. Virus se preko Crvenog mora proširio na Saudijsku Arabiju i Jemen, a potom dalje i na Indoneziju.

Sjedinjene Države su obećale više od devet stotina miliona dolara za inicijativu globalnog iskorjenjivanja polia. Predsjednik George W. Bush kaže da su Sjedinjene države opredjeljene za poduzimanje svih neophodnih koraka da se ta bolest potpuno iskorijeni.

XS
SM
MD
LG