Linkovi

Za i protiv prijema Turske u EU


Kako se približava 3. oktobar, datum kada je predvidjen početak pregovora EU i Turske o prijemu te zemlje u evropsku asocijaciju država, sve češće ankete ukazuju na ozbiljnu podijeljenost Evropljana o tome da li je Ankari mjesto medju evropskim članicama.

Posljednji od rezultata anketa na evropskom tlu su jasno ukazali - iako njihov sunarodnik, evropski komesar za proširenje, Olli Rehn, tvrdi da je prijem Turske od "strateškog interesa za Brisel, većina Finaca je protiv toga. Pema anketi finske televizije, 47 posto stanovnika Finske smatra da Turskoj nije mjesto medju evropskim nacijama, dok je za njen prijem u Uniju 36 posto anketiranih.

Sa približavanjem 3. oktobra i početka pregovora Ankare i Brisela, sve više raste neizvjesnost kakav će tok pregovori imati i kako i kada će se završiti. Turskom se prijeti i kalkuliše - Francuzi su uvjereni da od te zemlje treba tražiti da, prije početka pregovora, zaključi sva "otvorena kiparska pitanja", dok se moguće članstvo Turske u Uniji obilato koristi i u njemačkoj izbornoj kampanji.

Medjutim, i pored toga, u Evropskoj komisiji se nadaju da će evropski šefovi diplomatije, kada se početkom septembra okupe na neformalnom sastanku u Newportu, potvrditi opredjeljenje da Ankari, onog trenutka kada ispuni kriterije, otvore mogućnost pregovora o prijemu, procesa koji se u svakoj fazi može zemrznuti ili otkazati.

Stav kancelarije komesara za proširenje je da, nastavak proširenje treba braniti po svaku cijenu- ne samo kada je riječ o Turskoj, već i o Zapadnom Balkanu, čije države će, prema snažnom uvjerenju komesara Rehna, prijem u Uniju, spasiti od sudbine da postanu dio "geta unutar Evrope".

XS
SM
MD
LG