Linkovi

Chuck Hagel: Rat u Iraku destablizira Srednji Istok!


Pitanje rata u Iraku postaje sve vruća tema u Sjedinjenim Državama. Protesti protiv rata ispred ranča predsjednika Busha u Texasu se nastavljaju, dok sam predsjednik Bush u ovoj sedmici sprema seriju govora kako bi pojačao podršku za rat u Iraku. U medjuvremenu vodeći republikanski senator, Chuck Hagel je izjavio kako je rat u Iraku destabilizirao Srednji Istok.

Ugledni američki senator, mogući predsjednički kandidat Republikanaca, Chuck Hagel je u nedjelju izjavio da rat u Iraku sve više liči na rat u Vijetnamu.

Chuck Hagel, republikanski senator:

”Ne mislim da je sada odgovor povećanje broja vojnika. Mi smo taj period prošli i sada imamo problem koji nije različit, nije drukčiji od onog u kojem smo bili u Vijetnamu. Što duže ostanemo imaćemo sve više problema, što više okupacijskih snaga ulazi u to, veći uticaj ljudi izvan i iznutra će nanositi štetu toj zemlji.“

Senator iz Nebraske, Chuck Hagel, koji je odlikovan za službu u Vijetnamu, potvrdio je svoje stajalište da Sjedinjene Države trebaju razraditi strategiju napuštanja Iraka.

Chuck Hagel, republikanski senator:

”...Mi trebamo odmah početi tražiti izlaz, ali uz razumjevanje da ne možemo ostaviti vakum koji će dalje destabilizirati Srednji Istok. Mislim da je naše angažiranje tamo destabiliziralo Srednji Istok i što duže tamo ostanemo, milim da će se dešavati dalja destabilizacija.“

”Ostajanje na kursu nije rješenje. Dio problema kojeg imamo, kako je to napisao u Washington Postu, Henry Kissinger je da nemamo mjeru kojom se mjeri uspjeh. I, mislm, po svim standardima, kada analiziramo dvije i pol godine u Iraku gdje smo uložili više od trećine triliona dolara, gdje je život izgubilo gotovo hiljadu i 9 stotina Amerikanaca, ranjeno više od 14 hiljada, gdje je opala proizvodnja struje, nafte, bilo kako da mjerimo, bilo kakav standard da primjenimo mi ne pobjedjujemo.“

Rekao je Chuck Hagel za tv mrežu ABC. Ostali republikanski senatori, koji su u nedjelju govorili za američku televiziju su zagovarali ostajanje u Iraku dok se ne završi misija koju je postavio predsjednik Bush.

Senator, George Allen, drugi mogući predsjednički kandidat Republikanaca za predsjedničke izbore 2008. godine, se ne slaže sa Hagelovom tvrdnjom da Amerika gubi u Iraku.

George Allen, republikanski senator:

”Irak je centralni front u borbi protiv terorizma, i apsolutno je neophodno dobiti taj rat. Ne možemo podviti rep i povući se. Moramo prevladati, moramo pobjediti...ako izgubimo to će biti destabiliziacija Srednjeg Istoka, a mislim da je progres napravljen, polako jer je teško koliko samo može biti.“

U medjuvremenu se onima koji protestuju protiv rata pridružila i poznata folk pjevačica Joan Baez, koja je svoju anti-ratnu poruku takodjer uputila ispred ranča predsjednika Busha u Crawfordu.

Predsjednik Bush, medjutim, napušta Crawford i serijom govora će, počevši u saveznoj državi Utah, ove sedmice nastaviti da traži podršku za svoju politiku tvrdeći da je rat u Iraku povezan sa ratom protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG