Linkovi

”Dobro uštimani mrtvaci“ otvorili Sarajevski filmski festival


Najznačajniju filmsku smotru u regiji otvorio je film Benjamina Filipovića "Dobro uštimani mrtvaci".

U devet festivalskih dana, ljubitelji filma će u 12 programa i na 9 gradskih lokacija moći pogledati 170 filmskih ostvarenja, među kojima i svjetske hitove kao što su Stranputica, Hotel Ruanda, Vera Drake, Slomljeno cvijeće i Mletački trgovac.

Jedanaest igranih filmova iz devet zemalja regiona će se u okviru Takmičarskog programa takmičiti za nagradu "Srce Sarajeva".

Regionalni filmovi bit će zastupljeni u takmičarskom programu u kategoriji kratkog filma, regionalnom off i dokumentarnom programu.

Publika i ove godine s nestrpljenjem očekuje programe Panorama i Panorama dokumentarac, koji nude nova ostvarenja reditelja sa Istoka, a najpopularnija je i dalje filmska ponuda ljetnog kina Metalac.

Uskraćeni neće ostati ni najmlađi ljubitelji filma, koji očekuju Dječiji program i Teenarena.

Festival će i ove godine ugostiti veliki broj imena iz svijeta filma, među kojima su i Emili Votson, Imelda Staunton, Klod Leluš i Peter Mulan.

Specijalni gost 11. SFF-a bit će Aleksandar Pejn, čiji će filmovi biti prikazani u programu Posvećeno.

Projekcije filmova počinjat će u jutarnjim, a završavati u noćnim satima. Organizator se pobrinuo i za popratni program, pa će bh. prijestolnica narednih dana obilovati druženjima s filmskim stavarocima, zabavama i ekskurzijama.

XS
SM
MD
LG