Linkovi

Grizzly više nije medju ugroženim vrstama u Americi


Medvjed grizzly, koji se dugo vremena smatrao ugroženom vrstom u Sjedinjenim Državama, sada se može skinuti sa spiska ugroženih zahvaljujući rastućoj populaciji grizzlya u Nacionalnom parku Yellowston, koji je lociran na prostoru na kojem se susreću američke zapadne države Montana, Wyomiong i Idaho. Medjutim, tri države koje okružuju park bi sada mogle ublažiti pravila izlova grizzlya, što bi ih ponovo moglo dovesti u opasnost.

Zahvaljujući zaštiti od strane Nacionalne park službe i listi ugroženih vrsta, sada ima mnogo više grizzlya u najstarijem američkom nacionalnom parku. Toliko da je ovaj 225 kilograma težak medvjed skinut sa liste ugroženih.

John Heine, direktor centra za istraživanje grizzlya u blizini Yellowstone-a to naziva pobjedom.

”To je razlog za slavlje. Prije nekoliko godina, kada su stavljeni na listu, svi smo bili zabrinuti da grizzlya više neće biti oko nas.“

Nekada je američkim tlom hodalo mnogo više grizzlya. Još prije 100 godina, procjenjuje sa da ih je bilo oko 50 hiljada, ali nakon izlova, hvatanja u zamke, i trovanja, gotovo da su istrebljeni. 1975. godine su stavljeni pod zaštitu kada je njihov broj spao na svega 200. Danas, više od 500 grizzlya žive u Yellowstone-u.

Punih 30 godina lov na grizzlya je zakonom bio zabranjen. Ali, susjedne države, koje će preuzeti brigu o grizzlijima izvan nacionalnog parka, bi sada mogle izmjeniti taj zakon u nastojanju da kontroliraju njihovu populaciju.

Abigail Dillen radi za pravnu ustanovu Earth Justic, koja se bori za zaštitu okoline.

”Ako dozvolite lov na grizzlya dozvolili ste da njihovo posljednje utočište budu uništeno.“

Zbog toga, osoblje Yellowstona nastoji gryzzlije držati unutar Nacionalnog parka gdje su zaštićeni.

XS
SM
MD
LG