Linkovi

Napad na američki brod u Jordanskoj luci


Zvaničnici američke vojske su saopćili da je na američki brod usidren u jordanskoj luci Aqaba u Crvenom moru ispaljena raketa. U isto vrijeme iz Izraela je rečeno da je raketa ispaljena i na južni lučki grad Eilat u Izraelu.

Nepoznati napadači su rano jutros ispalili najmanje tri rakete. Jedna od njih je utijesno promašila američki brod u jordanskoj luci ubivši jednog i ranivši drugog jordanskog vojnika.

Druga je pala na obližnji aerodrom u susjednom Izraelu, ali kako su saopćili zvaničnici, nije eksplodirala. Treća raketa je pala u blizini vojne bolnice u Aqabi.

Sve tri rakete, kako je saopćeno, bile su tipa Kaćuša, koje obično koriste palestinski militanti i libanski Hezbollah u napadima protiv Izraela. Rakete su ispaljene iz jednog skladišta u jordanskoj luci Aqaba, kako je saopćila jordanska državna novinska agencija Petra. Isti izvor navodi da je ove sedmice skladište iznajmljeno četvorici ljudi egipatske i iračke nacionalnosti.

Jordanski vojnik je smrtno ranjen kada je raketa preletjela preko usidrenog američkog ratnog broda pogodivši jordansko vojno skladište u luci. Vojnik je podlegao na putu do bolnice, dok je još jedan jordanski vojnik ranjen.

Niko od Amerikanaca, ili američkih vojnika nije povrijedjen. Američki brodovi, amfibije, iz sastava 5 Flote su nakon napada napustili luku.

Nije odmah jasno da li je raketa koja je pala u Izrael prouzrokovala žrtve ili oštećenja. Policija i svjedoci su saopćili da je raketa koja je pala u izraelsko odmaralište u Eilatu na Crvenom moru pogodila jedan taxi, koji je vozio u blizini aerodroma, ali da nije eksplodirala.

Aqaba i Eilat su pogranični jordansko izraelski gradovi medjusobno udaljeni oko 15 kilometara, na sjevernom kraju Crvenog mora u blizini Sinajskog poluostrva.

Napad se dogodio usred napetosti u regionu prouzrokovanih povlačenjem izraelskih naseljenika iz Pojasa Gaze i napadima na egipatski dio Sinajskog poluotoka lanjske godine, uključujući napad na Sharm el-Sheik 23 jula.

Jordan, koji je dom za oko 1,8 miliona palestinskih izbjeglica i njihovih potomaka, je sa Izraelom potpisao mir 1994. godine. Zbog toga i savezništva sa Sjedinjenim Državama, umjerena jordanska vlada je meta stalnih kritika od strane islamskih ekstremista.

Grupa koja je povezana sa al-Qaidom je u neprovjerenoj izjavi na Internetu preuzela odgovornost za ovaj napad, za čijim počiniocima je jordanska vlada organizirala masovnu potjeru.

XS
SM
MD
LG