Linkovi

Drevna stabla na mjestu drevnog plemena u planini Sierra Madre


Ove godine je prestižna nagrada fondacije Goldman za očuvanje čovjekove okoline dodijeljena šestorici aktivista.

Dobitnik nagrade sa područja Sjeverne Amerike je meksikanac Isidiro Baldenegro Lopez , i to za njegova nastojanja da spasi područja netaknute prirode i posadi drevna stabala na mjestu gdje su živjeli i žive Indijanci.

Zapadni dio planine Sierra Madre u Meksiku je dom za mnoge ugrožene biljke i životinje i već stotinama, hiljadama godina dom za Tarahumara Indijance.

Pleme Tarahumara živi u krševitim vrletima i klancima lanca Sierra Madre i u sjeni grupe najstarijih borova na kontinetu.

Randall Gingrich je direktor Udruženja Sierra Madre.

”Drvosječe su posjekli preko 99.5 procenata starih stabala u Sierri, dok se iz plemena Tarahumara od 1936 godine bore da povrate pravo na zenlju.“

Izlažući se riziku, Isidoro se čitav svoj život hvatao u koštac sa lokalnim političkim liderima ogrezlim u kriminal i korupciju. 1993. godine, on je mobilizirao svoju lokalnu zajednicu i ubijedio ih da se sa praksom neizmjerene sječe šume mora prestati.

Oni su počeli krasti naša drva prije tri godine, vidjeli smo ih kako po noći pune kamione i odvoze ih i onda smo se mi žene organizirale i prepriječile im put kako tuda ne bi prošli.-kaže Adeline iz plemena Tarahumara.

U 2002 godini Isidoro je krenuo u akciju. Preko klanaca je putovao do grada Chihuahua gdje je u Federalnom uredu za šumarstvo u roku 24 sata dobio odluku o zabrani sječe šume u tom dijelu Sierra Madre. Odmah nakon toga je Isidoro uhapšen pod lažnom optužbom da je posjedovao naoružanje i drogu, te je u zatvoru proveo 15 mjeseci. Ove su optužbe, medjutim, nakon toga povučene, te se Isidoro posvetio uspostavljanju organizacija za očuvanje zemlje, provođenje pravde i očuvanja okoline.

Organizacija na čijem je čelu Isidoro Baldenegro Lopez sada surađuje sa Meksičkom Komisijom za očuvanje okoline kako bi se sačuvalo ono što je preostalo od tri miliona akri planine Sierra Tarahumara, jedinog preostalog bogatstva ovog područja.

Njegova osobna snaga je donijela osjećaj sigurnosti u zajednicu iz koje je većina ljudi pobjegla iz straha, a Isidoro je ostao.- o Isidoru kaže Randal Gingrich.

Kao priznanje sa njegove zasluge u zaštiti prirodne okoline, Isidoro Baldenegro Lopez dobitnik je nagrade fondacije Goldman za Sjevernu Ameriku.

XS
SM
MD
LG