Linkovi

Putin pozvao na odredjivanje roka za povlačenje stranih snaga iz Iraka


Ruski predsjednik Vladimr Putin je pozvao na uspostavljanje vremenskog roka za povlačenje inostranih snaga iz Iraka.

Na zajedničkoj konferenciji sa jordanskim kraljem Abdullahom, koji u posjetu Rusiji, ruski lider je danas rekao da mnogi iračani na inostrane vojnike gledaju kao na okupatorske snage. On je rekao da bi fazno povlačenje koalicijskih snaga pomoglo smanjenju nasilja u Iraku i uvjeravanju mnogih koji su uključeni u pobunu da se pridruže naporima na izgradnji novog političkog sistema i ratom razorene zemlje.

Gospodin Putin je, takodjer, pozvao na medjunarodnu konferenciju o Iraku do kraja ove godine, rekavši da bi to bio dodatni podsticaj normalizaciji situacije u Iraku.

U medjuvremenu, irački zvaničnici kažu da ih američki i britanski diplomati pozivaju da prevaziđu razlike i postignu sporazum o nacrtu ustava do produženog roka koji ističe u ponedjeljak.

Iračani koji su dio ustavnih pregovora su danas izjavili da se povećava međunarodni pritisak na pregovarače da riješe to pitanje, uključujući ulogu islama u državi i podjelu ovlasti između centralne i regionalnih vlada. Sjedinjene Države se nadaju da će im konsensus o ustavu pomoći da zaustave nasilje pobunjenika.

Danas su jedan sudija i njegov vozač ubijeni na ulici u Bagdadu, dok američka vojska navodi da su četiri njena vojnika ubijena u eksploziji bombe pored jedne ceste u Samari, sjeverno od glavnog grada.

XS
SM
MD
LG