Linkovi

Kukuruz, ulje, otpad,...kao alternativno gorivo


Otkako su cijene benzina i naftnih derivata uopće počele rasti rekordnom brzinom u cijelom svijetu, ljudi su počeli razmišljati i o drugim izvorima goriva. Mnogi su zasigurno već čuli za hidrogen, elektriku ili etanol kao izvor goriva, ali sada se na tržištu ideja pojavljuju i neke nove.

Posljednji podaci koje je izdalo američko Ministarstvo energetike pokazuju da regularni neolovni benzin trenutno košta oko 65 centi po litru; istodobno Amerikanci i dalje uvoze oko 60 posto potreba nafte.

Don Ament, Povjerenik za poljoprivredu savezne države Colorado, stoga promovira nešto čega njegova država ima u izobilju: gorivo od kukuruza.

”Time poboljšavamo ljudsku okolinu, obezbjedjujemo novi izvor energije s kojim ćemo biti manje ovisni od drugih, a poljoprivredi dajemo veliku podršku.“

Gospodin Ament promovira gorivo koje je već spremno za korištenje. U nekim saveznim državama to je kokošija masnoća, u nekima soja...

PJ SAMSON:
Praktički sve što je nekada živjelo, bilo da je biljka ili životinja, može se upotrijebiti kao gorivo, kaže predsjednik kompanije koja se bavi istraživanjem novih izvora goriva.

Kompanija po imenu Greasecar promovira biljno ulje kao gorivo. Oni tvrde da takvo što možete proizvoditi u vlastitoj bašti, ili ga dobijati od restorana, koji ga na kraju dana daju besplatno. Jedan grad u Švedskoj čak je otišao i dalje od toga; stanovnici Gothenburga su problem zagadjenja uzeli u vlastite ruke stvaranjem tzv biogasa.

Direktor centra za proizvodnju bio - gasa, Ronald Swensson:
Od kućanstava preuzimamo organski otpad, kao i od industrije hrane, zatim otpad iz kanalizacije, potom se to preradjuje i pravi se bio gas koji koristimo za gradske autobuse, kamione za prevoz smeća i slično.

Svi navedeni izvori goriva su bolji za prirodu i okolinu od benzina, a studije pokazuju da se polako, ali sigurno mijenja i sklonost potrošača. Cijena većine alternativnih goriva slična je cijenama benzina, ali su zato bolje za prirodu, proizvode se lokalno, pomažu poljoprivredu i ograničavaju ovisnost o drugim zemljama.

XS
SM
MD
LG