Linkovi

Momčilo Mandić u pritvoru u Sarajevu


Momčilo Mandić, koji je jučer uhapšen u Crnoj Gori jer ga Tužilaštvo BiH sumnjiči za organizirani kriminal, smješten je u pritvor Kazneno popravnog zavoda u Sarajevu, izjavio je na današnjoj pres-konferenciji u Sudu BiH u Sarajevu, šef Posebnog odjela u Tužilaštvu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju John McNair.

Mandića su jučer u ranim večernjim satima preuzeli i sproveli iz Crne Gore u BiH službenici DGS-a BiH i SIPA-e na graničnom prijelazu između BiH i Srbije i Crne Goreu blizini Trebinja.
Akciju je potpomagao i EUFOR pa je osoblje, koje je preuzelo Mandića prebačeno helikopterom do mjesta primopredaje. Helikopter je omogućio brz povratak, zajedno sa osumnjičenim, u Sarajevo.

Na novinarsko pitanje o spekulacijama da bi se Mandiću eventualno moglo suditi u BiH za ratne zločine McNair je kazao da nema podatke o tome.
Pitanje gonjenja za ratne zločine je nešto čime će se pozabaviti drugi ljudi, izjavio je McNair na pres-konferenciji.

Protiv Momčila Mandića sud u BiH je u julu 2003. godine odredio pritvor u istrazi za organizirani kriminal. Međutim, sve do jučer Mandić je bio bjegunac izvan granica BiH.

XS
SM
MD
LG