Linkovi

Anti-ratni protesti u Americi


Cindy Sheehan, koja već danima predvodi anti-ratni protest ispred ranča predsjednika Busha u Texasu, podstakla je proteste protiv rata širom Sjedinjenih Država.

Cindy Sheehan, čiji je sin poginuo u Iraku, pozvala je predsjednika Busha da se zajedno sa njom moli na sutrašnjem bdjenju.

Širom Amerike, Minneapolis, Denver, Atlanta, Milwaukee, inspirisani od Cindy Sheehan, na hiljade ljudi se pridružilo protestu protiv rata.

Prije sedmicu dana, zaprijećeno joj je hapšenjem zbog kampovanja ispred ranča predsjednika Busha u Texasu, gdje čeka da predsjednik sa njom razgovara.

Sada se čini da je začetnica novog pokreta, ili u najmanju ruku svježeg dijaloga.

U njenom rodnom gradu, neki njeni sugradjani misle da nije patriota.

Kelli Germeraad:
Vrijeme je da se kaže - Ne Cindy, ti ne govoriš u moje ime!

Medjutim, ona govori u ime rastućeg broja amerikanaca, čak je potaknula obično šutljive ratne veterana da govore.

Jamison Brooks je bivši marinac, koji je zabrinut za svoje kolege marince koji se još uvijek bore u Iraku.

”Nekako su zapali u situaciju u kojoj nemaju kontrole, ali mi smo ovdje i iskazujemo našu podršku, doveli smo našu djecu da bi dobili osjećaj ša je zaista sloboda.“

Ovaj marinac koji se vratio kući nakon trećeg boravka u Iraku, takodjer je želio nešto da kaže, Cindy Sheehan, koja je u Iraku izgubila sina.

SOT Dean Sanchez, marinac:
On je znao moguće posljedice. I ja sam ponosan na nju zato što brine o svom sinu.

Cindy Sheehan zahtijeva susret sa predsjednikom Bushom i povlačenje američkih vojnika iz Iraka. Predsjednik je rekao da suosjeća sa gospodjom Sheehan, ali da neće povući američke snage prije vremena.

XS
SM
MD
LG