Linkovi

Nasilno uklanjanje prosvjednike iz sinagoga


Nenaoružani pripadnici izraelskih snaga sigurnosti su upali u najveću sinagogu u pojasu Gaze i nasilno odvode na stotine prosvjednika koji se protive vladinim naredbama da napuste tu teritoriju.

U televizijskim snimcima uživo su prikazane snage sigurnosti kako odvlače prve prosvjednike iz hrama u Neve Dekalimu, uključujući i jednog umotanog u izraelsku zastavu.

Prosvjednici koji su uzvikujući riječi prosvjeda, ostali u sinagogi, su sjeli povezujući se rukama, dok su vojnici hvatali i odvlačili pojedince ka autobusima koji su čekali.

Nenaoružani vojnici su također ušli u naselje Kfar Darom u zoru i u roku od nekoliko sati započeli odvlačiti prosvjednike iz tog područja. Izraelska policija je situaciju u tom naselju nazvala ekstremnom, što se očigledno odnosilo na izvješća o nekoliko naoružanih ljudi u tom području.

Vlasti navode da će možda zatražiti od specijalnih snaga da se suoče s otporom. Izraelski vojni radio je objavio da su snage također ušle u čvrstolineaško mjesto Shirat Hayam i da su započele odvlačiti ljude iz njihovih priobalnih kuća. Izraelski zvaničnici navode da je oko 70% naseljenika Gaze napustilo teritoriju.

XS
SM
MD
LG