Linkovi

Evropska unija najavljuje objavljivanje "crne liste" avio prevoznika


Nakon nedavnih avonskih nesreća, posebno one u kojoj su, nad Venecuelom, poginula 152 Francuza, kao i pada kiparskog aviona nad Grčkom, Evropska unija najavljuje objavljivanje "crne liste" avio prevoznika kojima je zabrajen ili redukovan saobraćaj iznad evropskih država. Mjera bi, vjeruje se u Briselu, trebala da bude doprinos vechoj bezbjednosti Evropljana koji se odluče na let avionom.

Inicijativa, potekla od strane Evropske komisije, ima za cilj da informiše evropske putnike o tome ko su dobri a ko loši avio prevoznici, tačnije, koje od evropskih i svjetskih avio-kompanija nisu zadovoljile Unijine kriterije bezbjednog putovanja.

Objavljivanje "crne liste" na Internetu bi bilo od posebne pomoći Evropljanima koji lete van Starog kontinenta, gdje ne važe aktuelne zabrane Brisela o slijetanju nepouzdanih aviona na evropske areodrome. Sasvim je sigurno da će se na toj skoroj listi naći prevoznici poput onog kolumbijskog čiji avion je u nesreći u Venecueli usmrtio 152 Francuza.

Evropski komesar zadužen za transport, Jacques Barrot, u reakciji na nedavne avionske nesreće, upozorava da će Brisel sa dvostrukom pažnjom kontrolisati primjenu postojećih bezbjednosnih mjera, kao i da će insistirati na dodanim mjerama koje pripremaju eksperti Komisije. Kada je bezbjednost putnika u pitanju, on ne izdvaja ni letove iz i prema državama koje nisu članice Unije.

Ukoliko Evropski parlament ove jeseni zelenim svjetlom zaključi otvorenu diskusiju o tome da li i na koji način informisati putnike o detaljima o avionskim kompanijama, koji se ne mogu naći u turističkim brošurama, Evropljani će na Internetu moći naći podatke i o tome koji su avio prevoznici "sumnjivi" Komisiji i koje bi, zbog toga, bilo poželjno zaobići kada se bira odgovarajući, bezbjedan prevoz.

Do tada, najavljuje se u Komisiji, sačiniće se i kriteriji po kojima će se formirati i lista
kompanija u čiju nepouzdanost neće biti sumnje- osnovni kriterij će biti bezbjednost života
putnika koji koriste ovaj, često nezaobilazan vid prevoza.

XS
SM
MD
LG