Linkovi

Da li je Pentagon od ranije znao za veze otmičara aviona i al-Qaide?


Jesu li zvaničnici u Pentagonu znali za veze otmičara aviona od 11 septembra 2001. sa al Qaidom - čak godinu dana prije nego su se teroristički napadi dogodili? Američki kongresmen Kurt Weldon tvrdi da jesu, i dodaje kako je Komisija za istragu terorističkih napada od 11. septembra, propustila da ovaj ključni detalj stavi u izvještaj.

Kongresmen Weldon , republikanac iz Pensilvanije, je uputio oštru kritiku Ministarstvu obrane zato što nisu s FBI-jem podijelili obavještajne podatke koje su imali u vezi s teroristima.

Gospodin Weldon kaže da Pentagon jednostavno nije proslijedio ključnu informaciju o Muhammedu Atti i drugoj trojici otmičara pred napade od 11 septembra.

”Siguran sam da bismo imali veliki utjecaj na 11 septembra, da bismo napade možda odgodili, možda i zaustavili - da su ta 4 pripadnika al Qaide koji su organizirali napade i poginuli u njima , uhvaćeni na vrijeme, da su privedeni, da je FBI-ju dato vrijeme da ih temeljito ispita.“

Prema kongresmenu Weldonu, 1999. godine je uspostavljen jedan elitni tim za specijalne operacije, kojem je cilj bila identifikacija potencijalnih operativaca al Qaide. Taj je tim , inače pod nazivom Able Danger, imao informacije o Muhammedu Atti i njegovim vezama s al-Qaidom na godinu prije nego su se napadi dogodili. Kongresmen Weldon kaže da, kada je tim preporučio da se ta informacija prenese FBI-ju, advokati Pentagona su to zaustavili tvrdeći da bi se time mogli prekršiti zakoni o privatnosti kojima se štite i američki gradjani i stranci koji su u Sjedinjenim državama legalno - a što je bio slučaj s Muhammedom Attom. Kurt Weldon to naziva slabim sistemom obrane.

Christopher Preble,direktor odjela za vanjsku politiku u washingtonskom institutu CATO, kaže da kongresmen Weldon ima pravo.

”Ukazao je na pravu stvar u smislu nepostojanja razmjene informacija. I lakše je sada ukazati na takvo što, nego što je to bio slučaj prije napada, kada je on to učinio.“

Kongresmen Weldon takodjer kritizira članove Komisije za istraživanje napada jer informaciju o Atti nisu uključili u finalni izvještaj, izdat u Julu 2004., iako , kako kaže gospodin Preble, Komisija je imala razlog za to:

Chris Preble:
”To se naime nije slagalo s mnogo drugih podataka koje su dobili . Možda će se ova tvrdnja na kraju pokazati tačnom, ali tada se nije uklapala u jednu širu sliku koja je prikazana u izvještaju Komisije o napadima.“

Kao odgovor na tvrdnje kongresmena Weldona, glasnogovornik Komisije za istraživanje 11 septembra jest potvrdio da se Komisija sastala s pripadnicima jedinice Able Danger po pitanju identifikacije Muhammeda Atte, deset dana prije nego je izvještaj Komisije objavljen. Medjutim, Komisija kaže da ta informacija nije bila dovoljno pouzdana da bi se zbog nje revidirao cijeli izvještaj. Kongresmen Weldon je napisao pismo Komisiji tražeći od njenih članova da nastave temeljno ispitivanje ovog slučaja, a njime će se pozabaviti i članovi Senatskog odbora za obavještajna pitanja.

XS
SM
MD
LG