Linkovi

General Steven Schook u Briselu govorio o BiH


Jedina prepreka primanju BiH u NATO-vo Partnerstvo za mir su hašaki bjegunci, izjavio je NATO-v predstavnik u BiH general Steven Schook. Izvještava Lada Stipić – Niseteo.

Uvjeren sam da će Radovan Karadžić izaći pred lice pravde, izjavio je u glanvom sjedištu NATO-a u Bruxellesu vojni predstavnik Saveza u Bosni i Hercegovini general Steven Schook na briefingu za novinare posvećenom NATO-voj potpori obrambenim reformama u zemlji.

Predajom mirovne misije SFOR-a snagama EU NATO nije izašao iz prostora – ili, vojnim rječnikom teatra - u kome je godinama igrao značajnu ulogu mirotvorca. Europske su NATO-ve članice samo promijenile zastavu, sa stabiliziranim mirom i mandat im je bitno drugačiji a u pričuvi je i specijalna jedinica zadužena za zadatak neobavljen u potpunosti do današnjeg dana, lov na preostale haaške optuženike.

Naravno, NATO-v tim potpomaže reformu oružanih snaga i obrane u BiH, reforma u zemlji ide u pravome smjeru, ustvrdio je general ističući da je jedina prava prepreka primanju BiH u NATO-v sustav suradnje Partnerstvo za mir dvojac haških bjegunaca na slobodi. Svi su uvjeti za partnerstvo zadovoljeni s izuzetkom ovoga haškoga, poručuje Schook.

General smatra kako je vrijeme za domaće službe – bilo policju, bilo vojsku – da aktivno sudjeluju u lovu na preostale bjegunce kada se ovi već ne žele dobrovoljno predati.

NATO očekuje od vlasti Republike Srpske udvostručene napore u tom smjeru, naglasio je najviši NATO-v predstavnik u BiH u danu u kome su objavljeni rezultati ankete da građani u RS misle supotno od Atlantskog saveza, podržavajući osobe optužene za zlodjela.

Uspkos svemu, čuli smo i izjavu, «veliki sam optimist i nadam se da ćemo moći zatvoriti ovo poglavlje koje je uzrokom tako velike odgode napretka Bosne i Hercegovine», zaključio je general Steven Schook.

XS
SM
MD
LG