Linkovi

Satelitsko otkrivanje masovnih grobnica u BiH


U lociranju masovnih grobnica od kojih su mnoge još neotkrivene u Bosni i Hercegovini, sada se koristi i jedna nova tehnologija satelitskog snimanja terena.

Medjunarodna komisija za traženje nestalih objavila je ove sedmice postojanje još jedne dosad neotkopane masovne grobnice u Istočnoj Bosni.

U blizini sela Čančari nalazi se masovna grobnica za koju se odranije zna, ali posmrtni ostaci odatle još nisu ekshumirani. Ona je jedna od 16 grobnica čije satelitske snimke sada proučava ekipa sačinjena od specijalista za satelitske fotografije, forenzičkih antropologa i geoloških eksperata. Oni su otkrili da su uočljivi neki geografski obrasci koji se ponavljaju - i vjeruju da bi njihovi nalazi mogli pomoći u lociranju novih, dosad potpuno nepoznatih lokacija masovnih grobnica. Njihovo istraživanje je ujedinilo tehnološki napredak iz raznih oblasti, uključujući i postupak spektralne analize satelitskih snimaka koje se, inače, koriste za otkrivanje masovnih grobnica i u Iraku.

Prof. JOHN HUNTER, Univerzitet u Birminghamu:

”Ovdje rješavamo specifičan problem: na bazi našeg desetogodišnjeg iskustva ovdje - treba da utvrdimo naučni mehanizam predvidjanja toga šta će se, u nekoj drugoj situaciji, promijeniti u geološkoj slici i vegetaciji na terenu gdje se nalaze masovne grobnice.“

Pronalaženje masovnih grobnica pokazalo se, po dosadašnjem iskustvu, veoma teškim. Medjunarodna komisija za nestale se nada da će nove tehnike ne samo pomoći u otkrivanju već postojećih masovnih grobnica, nego da će učiniti da bude apsolutno nemoguće i na najkraće vrijeme sakriti takav zločin u budućnosti.

XS
SM
MD
LG