Linkovi

Počelo prisilno iseljavanje iz Pojasa Gaze


Nakon što je istekao rok kojeg je izraelska vlada dala jevrejskim naseljenicima za iseljavanje iz Pojasa Gaze - vojska je počela sa prisilnim iseljavanjem.

Stotine nenaoružanih vojnika i policajaca ušle su danas u ključna blokirana jevrejska naselja u Pojasu Gaze. Otpor na kojeg su naišli varirao je od preklinjanja i molitvi, do fizičkog otpora, polivanja vodom, te bacanja jaja i boje na vojnike i zvaničnike.

Vojnici su morali i fizički da se obračunavaju sa nekim nasilnim iseljenicima, posebno u Neve Dekalimu, najvećem jevrejskom naselju u Gazi.

Zabilježen je i jedan oružani incident, u kojem je jedan Izraelac, oružjem otetim od izraelskog vojnika na kontolnoj rampi, usmrtio najmanje 3 i ranio 2 Palestinca, ali ne u Gazi nego u blizini nejevrejskog naselja Shiloh, na Zapadnoj Obali.

Napadač je odmah uhapšen, ali obje strane, i palestinske i izraelske vlasti, strijepe od palestinske odmazde koja bi mogla ugroziti ionako napetu operaciju povlačenja iz Gaze i nekin naselja na Zapadnoj Obali.

Do večeri, po lokalnom vremenu, vojska je kako navodi iselila gotovo 25 procenata izraelskih stambenih i drugih objekata u Pojasu Gaze, a vlasti tvrde da se sve odvija brže nego što su očekivali i predvidjaju da će se trajanje operacije mjeriti danima, a ne nedjeljama, kako se očekivalo.

Izraelski premijer Ariel Sharon je apelirao na naseljenike da ne napadaju policiju i vojnike, iako i se njemu, kako je rekao, srce cijepa kad gleda današnje snimke iseljavanja. On je, medjutim, ustrajao u svom stavu da je cijena koju Izraelci plaćaju u ljudskim životima i novcu prevelika da bi se i dalje obezbjedjivalo oko 8 i po hiljada naseljenika u Pojasu Gaze koji su, od rata 1967. kada je ta teritorija okupirana, živjeli okruženi sa više od milion Palestinaca.

XS
SM
MD
LG