Linkovi

State department pozdravio hapšenje Milana Lukića


Vlasti u Argentini uhapsile su Milana Lukića. Njega potjernicom traži medjunarodni tribunal za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije. Milan Lukić je optužen za zločine protiv čovječnosti i za druga ozbiljna kršenja medjunarodnih zakona o ljudskim pravima. U saopštenju kojeg je izdao američki State department se izmedju ostalog kaže: Cijenimo šta je vlada Argentine učinila da bjegunce osumnjičene za ratne zločine preda pravdi.

Milan Lukić je, kako stoji u optužnici, zajedno sa drugima, 14. juna 1992. godine, natjerao više od šezdeset Bošnjaka, žena, djece i staraca da udju u jednu kuću u Višegradu. Kuća je potom zapaljena, a oni koji su pokušali da pobjegnu bili su ustrijeljeni. Medju ubijenima bilo je sedamnaestoro djece starosne dobi od dva dana do četrnaest godina.

Milan Lukić je optužen i da je počinio sličan zločin na širem podrucju Višegrada, 27. Juna 1992. godine. U tom slučaju on je, kako je navedeno, natjerao grupu Bošnjaka u jednu kuću koju je potom zapalio i prouzrokovao smrt sedamdeset osoba.

U saopštenju kojeg su izdale Ujedinjene nacije se kaže: da su djela opisana u optužnici bila dio obimnog i sistematskog napada protiv bosanskih Muslimana i drugog nesrpskog civilnog stanovništva na području Višegrada.

Zajedno sa Milanom Lukićem za zločine počinjene u Višegradu optužene su još dvije osobe. Mitar Vasiljević je u sudskom procesu proglašen kivim za ubistva petorice ljudi i osudjen je na zatvorsku kaznu u trajanju od petnaest godina. Treći osumnjičeni, Sredoje Lukić, još uvijek je u bijegu.

Početkom ovoga mjeseca Ljiljana Karadžić pozvala je svog supruga Radovana Karadžića da se preda tribunalu za ratne zločine. Radovan Karadžić je optužen za umiješanost u ubistvo blizu osam hiljada muškaraca i dječaka Muslimana u blizini Srebrenice 1995. godine.

Glasnogovornik američkog State departmenta, Sean McCormack, pozdravio je poziv Ljiljane Karadžić sljedećim riječima:

”Mi tražimo od političara u tom regionu da podrže i ponove ovaj poziv na predaju.“

Sjedinjene države ostaju pri opredjeljenju da uskrate bezbjedno utočište osumnjičenim za ratne zločine. Glasnogovornik State departmenta kaže: Sjedinjene države nastavljaju da traže od svih vlasti u Bosni i Hercegovini, posebno od onih u Republici Srpskoj, jednako kao i u Hrvatskoj, te Srbiji i Crnoj Gori da, bez daljnjeg odlaganja, ispune svoje medjunarodne obaveze prema Tribunalu u Hagu. To uključuje hapšenje i izručenje Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Ante Gotovine i svih drugih bjegunaca koji su na njihovim teritorijama. Svaki osumnjičeni mora se suočiti sa pravdom.


XS
SM
MD
LG