Linkovi

Prva žena šef kuhinje u Bijeloj kući


Amandmanom 19 na Ustav Sjedinjenih Država, žene su u Americi, 1920. godine dobile pravo glasa. Pravo da kuhaju nije im nikada ni bilo uskraćeno, ali tek od sinoć žena je na čelu ekipe kuhara u Bijeloj kući.

Cris Comerford je deset godina pripremala hranu u Bijeloj kući. Čineći to, pripremala se za ulazak u istoriju. Prije 6 mjeseci Bijela kuća je počela tražiti novog šefa kuhinje. Stotine kuhara su se prijavili, a medju njima i Cris Comerford, naturalizirana Amerikanka, porijeklom sa Phillipina.

Test je bila večera za premijera Indije.

Cris Comerford - prva žena šef kuhinje u Bijeloj kući:

”Koliko je ljudi izabrano, ili pozvano da kuhaju za, mislim, u suštini ličnost broj jedan u svijetu.“

Sara Moulton - direktroica Gourment magazina

”Rekla bih da je to jedno od najvažnijih mjesta šefa kuhinje u zemlji. I, mi tu sada imamo ženu, što je zadivljujuće.

57 posto zaposlenih u oblasti kulinarstva su žene. U samoj kuhinji čak 68 posto, ali samo 7 posto šefova kuhinje su žene.

Juliette Rossant - autor knjige Super Chefs

”Godinama su Francuzi bili šefovi kuhinja u Americi. Francuzi su držali taj posao na vrhu i nisu dozvoljavali ženama, posebno ne Amerikankama da dodju i rade u njihovim restoranima.“

Sara Moulton - direktroica Gourment magazina

”To je teško, čak i za muškarca. To je kao ratna zona u kuhinji. Tu se pije, psuje, tu ima sexa, droga. Ne, ne šalim se.

Vlasnica tri restorana i voditeljica kulinarskog programa na PBS-u, Lidia Bastianich, je osnovala udruženje Žene glavni kuhari i restorani.

To je udruženje poslalo pismo Prvoj dami, kada su čuli da traže novog glavnog kuhara u Bijeloj kući.

...žene su bile za kormilom u hranjenju američkih porodica, i sada je vrijeme da imamo ženu za kormilom koja će hraniti Prvu porodicu, kaže se u tom pismu.

Lidia Bstianich:

”Ne smijemo zaboraviti da je Bijela kuća u neku ruku najreprezentativniji američki dom i u većini američkih domova žene su te koje pripremaju hranu u kući.“

I sada će žena pripremati hranu i u ovoj kući, praveći večere za prvu porodicu i istoriju.

Uz to, ni plata nije loša, izmedju 80 i 100 hiljada dolara godišnje.

XS
SM
MD
LG