Linkovi

Vlada RS smatra da MUP tog entiteta treba i dalje postojati


Predstavnici Vlade Republike Srpske danas u Banjaluci usaglašavaju stavove o reformi policijskih snaga uoči sutrašnjeg nastavka pregovora na državnom nivou o budućnosti policije, koji će se održati na Kozari. U Gradišci je danas boravio predsjedavajući Predsjedništva B i H, Ivo Miro Jović.

Vlada Republike Srpske smatra da Ministarstvo unutrašnjih poslova ovog entiteta treba i dalje postojati a da se policijske regije formiraju tako da ne prelaze međuentitetsku liniju.

Ujedno se predlaže formiranje pet policijskih regija unutar Republike Srpske, čija bi sjedišta bila u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Trebinju. Ovo su osnovni stavovi o kojima se raspravlja danas iza zatvorenih vrata u zgradi Vlade Republike Srpske u Banjaluci, uoči sutrašnjeg nastavka pregovora o reformi policijskih snaga na državnom nivou koji će se održati na Kozari.

Na ovaj sastanak, koji je sazvao premijer Republike Srpske, Pero Bukejlović, pored čelnika entitetskih Vlada, pozvan je i predsjedavajući Savjeta ministara Adnan Terzić sa saradnicima.

Međutim, još uvijek nije izvjesno da li će se svi pozvani i pojaviti na Mrakovici pošto u međuvremenu nijedna strana u pregovorima nije najavila značajniju promjenu dosadašnjih stavova o reformi policije.

Inače, danas je predsjedavajući Predsjedništva B i H, Ivo Miro Jović, koji je boravio u Gradišci, poručio da Bosna i Hercegovina mora donijeti novi Ustav jer sa postojećim ne može u Evropsku Uniju. On je istakao da su sve zemlje u tranziciji koje su postale članice Evropske Unije morale promijeniti svoj Ustav te da to treba učiniti i Bosna i Hercegovina po načelu Dejtonskog sporazuma, konsenzusom uz dogovor tri naroda.

Ivo Miro Jović je izrazio zadovoljstvo činjenicom da vlasti Republike Srpske pokazuju razumijevanje za rješavanje pitanja povratka Hrvata u ovaj entitet naglašavajući da bezbjednosni aspekti više nisu smetnja za povratak svojim kućama već ekonomske pretpostavke.

«Danas je to, otprilike, pedesetak posto od onoga što je bilo 1990.godine i dobio sam uvjeravanja da ovdje želja i volja ne nedostaju i da Gradišku očekuju bolji dani.»

Ivo Miro Jović je,takođe poručio da će, ukolio ekonomski aspekti budu prepreka povratka Hrvata u Bosnu i Hercegovinu, zatražiti i pomoć Hrvatske za rješavanje ovih problema.

XS
SM
MD
LG