Linkovi

Novi uredjaj za praćenje kretanja stranih posjetilaca


Za zapadu Sjedinjenih država, u saveznoj državi Washington, testiran je novi uređaj kojim može biti praćeno kretanje stranih posjetilaca. Ministarstvo unutarnje sigurnosti se nada da će pomoću nove naprave ulazak u Sjedinjene Države biti efikasniji i sigurniji po unutarnju bezbjednost. Moguću upotrebu novog uređaja prate, međutim, i neke kontroverze.

Detaljnije u tv-priči koju je pripremio novinar televizijskog programa Glasa Amerike Ernest Leong.

Strani posjetioci generalno su dobro došli. Ipak, uz rastuću brigu zbog terorizma veoma je važno pratiti svakog pojedinca koji uđe u Sjedinjene Države.

Robert Mocny, Ministarstvo unutarnje sigurnosti: Vrlo je lako Ameriku napraviti tvrđavom, podići zidove.... Sasvim je druga stvar učiniti to spajajući u skladnu cjelinu određene pogodnosti i sigurnost. Mi to možemo postići.

Kako? Uz pomoć radio-frekventnog identifikatora, male elektronske kartice utkane u novu ulaznu vizu I-94. Tom karticom bilježi se ulazak i izlazak stranaca u i iz Sjedinjenih država.

Remko Ahrens, turist iz Njemačke

”Nemam što da krijem, dakle zašto ne. Ovo zemlju čini sigurnijom.“

Međutim, svi ne misli tako. Kritičare upotrebe radio-frekvente kartice brine mogućnost gubitka privatnosti, te otežavanje ulaska u Sjedinjene Države. Ipak, pitanje privatnosti ne bi trebalo biti problem.

Jukka Happonen, software inžinjer

”U karticu je učitan broj, ništa više. Nema nikakvih biografskih podataka.“

I neke ranije mjere na američkim graničnim prelazima pratile su kontroverze. Pritužbe na prošle godine uvedenu proceduru elektronskog skeniranja otisaka prstiju kretale su se od pitanja privatnosti, netačnih podataka u sistemu, do pitanja dugih linija čekanja i zastoja na aerodromima.

Za sada, izgleda da vize sa radio-frekventnom karticom ne otežavaju putovanje.

Remko Ahrens, turist iz Njemačke

”Mislim da to proces čini lakšim, bržim.“

Iz Ministarstva za unutarnju sigurnost se nadaju da će tako osjećati i mnogi drugi koji posjećuju Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG