Linkovi

Florida nije samo mjesto za odmor


Za većinu, savezna država Florida na jugu Sjedinejnih Američkih Država je sinonim za zabavu i lješkarenje na suncu, gdje se nalazi Diznijev čudesni svijet mašte i NASA-ina baza Cape Kennedy. Međutim, kako izvještava novinar Glasa Amerike, Paul Sisco, radi se o državi u kojoj je skoncentrisan najveći broj biznis centara i centara za istraživanje i razvoj u Americi.

Sektor pružanja usluga, poput ugostiteljstva i turizma, je narazvijenija grana industrije na Floridi, koju godišnje posjeti 40 miliona turista, od kojih većina vjerovatno ne zna da je centralna Florida sada i glavni tehnološki centar, jedan od najrazvijenijih u svijetu. Pored zabavnog parka Disney, tu su smještena najsofisticiranija filmska studija i centri za animaciju u čitavom svijetu.Tu je također, poznata kompanija Lockheed Martin.

Tu je također proizvođač video igara Electronic Arts i Univerzitet centralne Floride u Orlandu.

Joe Wallace je izvršni direktor istraživačkog centra Central Florida Research Park, pri pomenutom univerzitetu.

”1968. godine je ovaj univerzitet otvorio vrata studentima. Sada ima oko 44 hiljade studenata, po veličini jedan od dvanaest najbrojnijih u Americi. 1968 godine smo imali jednu tehnološku kompaniju u Orlandu, Martin Marietta i Keneddy centar za istraživanje svemira, pedeset kilometara istočnije.“

U vrijeme dok je Amerika bila usred utrke da se stigne do Mjeseca, ovo područje je postalo uzbudljivo mjesto.

”1980. godine je donesena odluka da se biznisi povežu sa univerzitetom. Mi smo bili izabrani da oformimo takozvani istraživački park 1981. godine i postali smo partneri sa Univerzitetom. Ustvari, mi smo kupili zemlju, sagradili puteve, sproveli vodu i struju, izgradili kampus u blizini univerziteta. Ovo je sedmi po veličini istraživački park u Sjedinjenim Državama. Imamo 106 kompanija i oko 10 hiljada uposlenika.“

Doktor Eric Van Stryland je dekan na univerzitetu Centralna Florida. Odjel na čijem je on čelu bavi se proučavanjem optike i fotona, te dvadeset posto budžeta dolazi iz industrijske zone. Trebate vidjeti na koji način ćete iskorisitti ove materijale- kaže on.

Biznismeni iz industrijskog sektora i timovi sa univerziteta rade na simulacijama u oblasti saobraćaja, poboljšavanju optičkih komunikacionih sitema i dizajniraju unaprijeđenu biomedicinsku tehnologiju.


XS
SM
MD
LG