Linkovi

Tene mjere brzinu, a majica otkucaje srca


Predstavnici firme Adidas, čuvenog proizvođača sportske opreme, tvrde da su prvi u svijetu kompletirali opremu za integralni sistem treninga. U patike su ugradili napravicu koja mjeri brzinu, u majicu senzor koji bilježi otkucaje srca dok, takođe, specijalni mini-kompjuter koji sportista ili bilo koja druga osoba nosi oko ručnog zgloba analizira informacije koje stižu iz patike i sa majice.

Trčanje nije više kao što je nekad bilo. U Adidasove patike i na majice sada mogu biti postavljeni senzori, i odašiljači sa mini-kompjuterom, uvezani u jednu cjelinu.

Jukka Happonen, software inžinjer:

Ovo je po prvi put u svijetu da u patike za trčanje ugrađujemo senzor. Na majicu ugrađujemo bežični brojač otkucaja srca. Obje napravice podatke šalju u treći mini-uređaj koji osoba nosi na ručnom zglobu. Sve informacije koje budu zabilježene kasnije je moguće kompjuterski analizirati.

Svaki od ova tri mala uređaja postaje dio sportiste. Senzor koji mjeri korake postavlja se u udubljene ispod tabana. Nadalje......

Jukka Happonen, software inžinjer:

To je majica sa zakačkama na koje se pričvršćuje senzor. Sa unutarnje strane majice je dio koji je u kontaktu sa kožom, a sa vanjske naš novi bežični transmiter. Transmiter rad srca mjeri u elektro-pulsevima i pretvara ih u digitalne signale. Mi mjerimo vrijeme između te dvije vrste signala i tako dobivamo broj otkucaja srca u minuti. Tako mjeren puls očitava se na dipleju uređaja koji sportista nosi oko ručnog zgloba.

Zbog specijalnih niti utkanih u ovu novu Adidasovu majicu nije potreban poseban pričvrščivač za uređaj koji mjeri rad srca. Mali konektori pričvršćeni na prednjoj strani majice odašilju bežičnim putem podatke na mini-kompjuter na ručnom zglobu na čijem se ekranu svi podaci očitavaju u realnom vremenu.

Jukka Happonen, software inžinjer:

Ova tri senzora bilježe sve. Primjera radi bilježe brzinu kretanja hiljadu puta u sekundi i to preračunavaju u brzinu patike, odnosno brzinu kojom trči osoba koja nosi patiku.

Kada se trening završi, svi podaci iz mini-kompjutera oko ručnog zgloba mogu biti učitani u veliki kompjuter i obavljeni trening može biti detaljno i sveobuhvatno analiziran.
Ovi novi Adidasovi proizvodi biće kupcima dostupni u proljeće iduće godine.

XS
SM
MD
LG