Linkovi

Bisera Turković, ambasador BiH u Washingtonu


U srijedu je novoimenovana ambasadorica BiH u Washingtonu Bisera Turković predala kopije akreditiva američkoj državnoj tajnici Condoleeze Rice. Originale akreditiva će gospođa Turković uskoro predati američkom predsjendiku George W. Bushu. U razgovoru sa Mirelom Bruk, bh ambasadorica prvo govori o svom susretu sa gospođom Rice, za koju je kazala da je impresionirana njenim poznavanjem situacije u BiH.

TURKOVIĆ: Razgovarali smo nekih desetak minuta, možda i nešto duže, naravno sa njenim osobljem razgovor koji je uslijedio iza toga je bio mnogo duži. Ono što je najznačajnije je što je godpođa Rice rekla da svaki uspjeh BiH predstavlja i njen osobni uspjeh, odnosno da ga ona doživljava kao uspjeh Sjedinjenih Američkih Država. To je vrlo značajna rečenica koja pokazuje koliko je Sjedinjenim Američkim Državama stalo do uspjeha BiH. Naravno razgoraali smo i o detaljima i zadacima koji se nalaze pred nama, o reformi odbrane koja se po svoj prilici uspješno provodi kraju, o neophodnosti reforme policije kako bi se učinio konačni korak ka EU i euroatlanskim iintegracijama.

VOA: Međutim, imenovanje gospođe Turković je propraćeno i kontroverzom. Glas Amerike je razgovarao i sa republikanskim kongresmenom iz Arizone Trentom Franksom, koji je ambasadoricu Turković, odnosno Stranku Demokratske Akcije povezao sa terorizmom u BiH. Tom prilikom je kongresmen Franks kazo: ”Bisera Turković je jedan od osnivača radikalne islamske Stranke Demokratske akcije u BiH, stranke koja je imala, od svog osnivanja, jake veze sa Al Qaidom, brojnim ostalim terorističkim organizacijama čak i sa obavještajnim mehanizmima u Iranu.

TURKOVIĆ: Mislim da se takve stvari dešavaju, nažalost to se desilo i značajnom kongresmenu u Sjedinejnim Američkim Državama. Sigurno je da je on došao do jednog suda koji je baziran na neprovjerenim činjenicama. Lapsusi se događaju, vjerujem da će se i on jednom oglasiti povodom toga. Mislim da je uvidio da je riječ o izjavama koje su bazirane na neutemeljenim činjenicama.

VOA: Gospođa Turković je insistirala da je kongresmen Franks pogrešno informiran da je Alija Izetbegović njen otac, kazala je da ne potiče iz fundamentalističke porodice, već iz miješanog braka, te da je njena majka katolkinja, a otac jedini član porodice koji dolazi iz BiH. Riječi kongresmena Franksa da su, u vrijeme dok je bila ambasadorica u Zagrebu, preko ambasade u Hrvatskoj, bh pasoše, vize i humanitarni status dodjeljivani mudjahedinima koji su se borili u BiH , komentira ovako:

TURKOVIĆ: Pa mislim da je sada već evidentno odakle su došle plasirane inforamcije i ja se lično osjećam, i ne mogu da kažem, a na kraju krajeva i mogu da kažem, žao mi je za tog čovjeka što je došao u takvu situaciju da nasjedne određenim neistinama. Ako uzmemo izjavu da je SDA fundamentalistička stranka koja je imala vrlo blisku suradnju sa Al Qaidom, pa zar mislite da bi Sjedinjene Američke Države čitav rat usko surađivale sa tadašnjim predsjednikom Izetbegovićem koji je bio na čelu te stranke. To je besmislica. S druge strane sve što se dešavalo u Zagrebu, dešavalo se uz puno saznanje ambasade Sjedinejnih Američkih Država, uz punu suradnju sa tadašnjim ambasadorom Galbrightom i što se neme lično tiče, kao čovjeka koji je vodio tu ambasadu, onda ta ambasada definitivno, i to vrlo odogovrno govorim, ni u jednom času nije
bila povezana ni sa kakvim radikalnim elementima. Prema tome, sve to skupa je daleko, daleko od istine.

VOA: Nedavno je američki State Department objavio inforamciju da pregovara sa određenim muslimanskim zemljama prebacivanje zatvorenika iz zaljeva Gunatanamo u njihove matične zemlje. Da li ste i vi vodili slične razgovore:

TURKOVIĆ: Ne, još uvijek ne ja sam ovdje sedam dana i nije bilo prostora da razgovaramo o toj temi. Onog časa kad dobijem instrukcije iz BiH o tome, ja ću razgovarati.

XS
SM
MD
LG