Linkovi

Peter Jennings i Eldin Fočo


Nedavno umrli američki novinar Peter Jennings, jedan od najpoznatijih i najpopularnijih američkih voditelja TV vijesti, kada je 1994. godine boravio u Sarajevu susreo se sa, tada 13-to godišnjim Eldinom Fočom. Jenningsova reportaža dovela je malog Eldina u Sjedinjene Države gdje se školovao i pridružio američkoj mornarici.

Kada je u Sarajevu sa rajom igrao lopte, onako kako se 1994. godine jedino moglo, unutar zidina neke razorene zgrade, Eldinu Foči je Amerika izgledala daleki san. A, onda...

1994. godine, Peter Jennings, glavni voditelj večernjih vijesti američke TV mreže ABC, sreo je Eldina Foču, tada 13-to godišnjeg dječaka u ratom razorenom Sarajevu. Jennings je izvještavao o ratu BiH, kada je slučajno odpočeo razgovor sa Eldinom.

Jennings: Ta pucnjava koju čujemo. Da li se čuje svakog dana?

Eldin: Da, svaki dan. Ali, to za mene nije ništa novo.

Eldin je igrao nogomet, kada se susreo sa ekipom Petera Jenningsa.

Jennings:
Eki voli ovaj grad, i krenuli smo da ga bolje razgledamo.

JENNINGS: Je li sigurno?
EKI: Jeste. Ja se ne plašim. Ne.
JENNINGS: Šta misliš o budućnosti? Želiš li zauvijek ostati u Sarajevu?
EKI: Ne. Ja mislim da u Bosni rat nikada neće zaista prestati. Ono o čemu često i puno mislim je da odem u Ameriku ili možda Englesku kada odrastem.

Reportaža Petera Jennigsa, koju je vidjelo 17 miliona Amerikanaca, posebno je dirnula Georga i Helen Priebe u Irvinu u Californiji. Oni su odlučili da pomognu porodici Fočo.

George Priebe, sponzor porodice Fočo:
Nisam mogao zaboraviti lice tog dječaka, i nekako sam pomislio da bi to mogao biti i moj sin, to je nekako ostalo u meni.

George Priebe je nazvao Jenningsov ured u New Yorku i dogovorio da se pismo koje je napisao nekako dostavi u Sarajevo do Ekija. Porodica Priebe je pomgla da se porodica Fočo izvede iz BiH i za stalno smjesti u Sjedinjenim Državama.

George Priebe:
Mogao sam zamisliti svoju porodicu u sličnom položaju i to mi je cijepalo srce. Bez Peterove pomoći on bi bio samo duša u jednom dječaku u jednoj ratom zahvaćenoj zemlji.

Nakon dolaska u Sjedinjene Države, Eki je diplomirao u Srednjoj školi u Michigenu, pridružio se američkoj mornarici i služio na nosaču aviona Theodore Roosevelt u operaciji Iraqi Freedam.

Danas Eldin Fočo radi u banci i sljedeće godine planira da ide na fakultet.

Kada je ove sedmice legendarni novinar umro Eldin Fočo je ABC-u poslao e-mail.

”Moje je ime Eldin, bolje znan kroz vijesti ABC-a kao Eki, mali dječak iz Sarajeva. Ja sada živim u Sjedinjenim Državama sa svojom porodicom i to dugujem ovom čovjeku. Suze dolaze na moje oči dok gledam i dok se sjećam Petera, onakvim kakav je bio, kaže Fočo u svom e-mailu.

Eldin Fočo:
Potpuno sam siguran da svoju sigurnost i dobrobit moje porodice dugujem Peteru.

U kući porodice Fočo u Americi, u gradu Grand Rapids u Michigenu, je uokvirena Ekieva slika sa Peterom, i štoperica, poklon legendarnog voditelja vijesti ABC-a.

Štoperica koja nije zaustavljena, koja sada broji sretne dane Eldina Foče i njegove porodice u Americi.

XS
SM
MD
LG