Linkovi

J. Dobbins o BiH, Kosovu, Srbiji...


Kad god se potegne pitanje budućeg statusa Kosova, neki krugovi u Srbiji nastoje da u tu raspravu uvuku i pitanje Republike Srpske u Bosni i Hercegovini. Da li bilo kakav oblik nezavisnosti Kosova zaista otvara i put nezavisnosti RS i da li je takva paralela ispravna, bilo je pitanje kojeg je novinarka Glasa Amerike Jela DeFranchesci postavila Jamesu Dobbinsu. James Dobbins je direktor Centra za medjunarodnu sigurnost i odmbrambenu politiku pri neprofitnoj istraživačkoj organizaciji Rand, bio je specijalni američki izaslanik za BiH, Kosovo, Haiti, Somaliju i Afganistan.

DOBBINS :
Medjunaroda zjednica neće dozvoliti da se Daytonski sporazum na taj način prepravlja i da se Bosna i Hercegovina pocijepa. I, ponovo da kažem, to za Srbiju predstavlja samozavaravanje. Srbija time ne bi bila ništa jača niti u boljoj poziciji da se brine o svojim gradjanima, ako bi medju njih uključila i one iz Republike Srpske. Budućnost Republike Srpske je unutar Bosne i Hercegovine, ali to takodje uključuje snažne, pozitivne veze sa Srbijom, i nema ničeg lošeg u održavanju takvih veza.

Medjutim, medjunarodna zajednica će nastaviti da insistira na tome da bosanski terotorijalni integritet mora ostati sačuvan. Osim toga, ni Republika Srpska neće moći da uživa sve povlastice koje dolaze iz učešća u medjunarodnoj saradnji - ukoliko ne bude saradjivala na tome da Bosna i Hercegovina bude država koja kao takva i funkcionira.

VOA:
U BiH upravo rade na promjeni ustava. U Sarajevu jedna grupa radi na nacrtu koji će indirektno izmijeniti odredbe Daytonskog Sporazuma, i to bi čak mogla biti jedna od glavnih tema obilježavanja desetogodišnjice tog sporazuma. Da li je Bosni i Hercegovini potrebno da se mijenja?

DOBBINS:
Sve promjene oko kojih bi se mogle saglasiti strane u BiH bile bi sasvim prihvatljive i za medjunarodnu zajednicu. Nema nikakve sumnje da Daytonski Sporazum i Ustav koji je iz njega proizišao - ne funkcioniraju sasvim dobro i da su moguće izmjene koje bi učinile da zemlja funkcionira bolje i lakše, da bude manje ovisna o rukovodjenju od strane medjunarodne zajednice, i ako bi se strane u BiH mogle složiti oko takvih promjena, i definirati efikasniju vlast - mislim da bi medjunarodna zajednica time bila veoma zadovoljna, ali ista ta medjunarodna zajednica sigurno neće dozvoliti ni jednoj od strana da vrši pritisak oko nekih jednostranih izmjena.

XS
SM
MD
LG