Linkovi

Neki iz Guantanama će biti vraćeni u matične zemlje


State depratment je jučer potvrdio da Sjedinjene Države pregovaraju s izvjesnim brojem muslimanskih zemalja o povratku njihovih državljana koji se sada drže u pritvoru u zalivu Guantanamo na Kubi. Cilj pregovora je smanjiti broj zatvorenika koji se tamo drže. Iz State departmenta izvještava, David Gollust.

Sjedinjene Države su prošle sedmice postigle sporazum o transferu zatvorenika s afgansitanskom vladom, i zvaničnici navode da su u toku pregovori s nekoliko muslimanskih zemalja u nastojanju da se uveliko smanji broj zatvorenika u Guantanamu. Taj zatvor je česta meta kritika od strane grupa za zaštitu ljudskih prava, i tamo se još uvijek nalazi oko 510 zatvorenika, od kojih su mnogi osumnjičeni članovi al-Qaide i Talebana koji su uhvaćeni tokom invazije koju su Amerikanci predvodili u Afgansitanu.

Washington Post je jučer izvijestio da se administracija predsjednika Busha bliži postizanju sporazuma o transferu zatvorenika s deset muslimanskih zemalja, uklučujući Saudijsku Arabiju i Yemen, koje, uz Afganistan, imaju najveći broj svojih državljana koji se drže u Guantanamu. Također se navodi da američki zvaničnici nastoje ubijediti jednu evropsku zemlju da prihvati 15 kineskih Uighur i dva uzbekistanska zatvorenika koji su spremni da budu pušteni, ali koji neće biti vraćeni svojim zemaljama iz straha od zlostavljanja i mučenja.

Na konferenciji za novinare, glasnogovornik State departmenta Adam Ereli je rekao da se pregovara s izvjesnim brojem muslimanskih vlada, koje bi preuzele odgovornost za zatvorenike uključujući kontinuirani pritvor ili gonjenje ukoliko bude potrebno, i koje bi istovremeno pružile uvjeravanja da će se prema njima postupati humano i u skladu s međunarodnim standardima. Gospodin Ereli nije želio potvrditi navode Washington Posta da je cilj smanjiti broj zatvorenika u Guantanamu na samo stotinjak, iako je rekao da će neki od njih biti zadržani u pritvoru na neodređeno vrijeme.

Tačno je kada kažemo da će biti izvjestan broj zatvorenika u Guantanamu koji nisu podobni za transfer. I to su oni koje nazivamo najgorim od najgorih, oni koji predstavljaju toliku prijetnju međunarodnoj zajednici da je njihov kontinuirani pritvor u Guantanamu neophodan, rekao je Adam Ereli.

Sjedinjene Države su do sada prebacile oko 70 zatvornika iz Guantanama u pritvor njihovih zemalja i za oko 200 su odobrile neposredno puštanje. Gospodin Ereli je priznao da se manji broj onih koji su do sada pušteni ili prebačeni vratio terorističkim aktivnostima. On je rekao da se to pitanje postavilo u razgovoru s vladama primateljima, koje bi morale imati logističku sposobnost da se odnose sa zatvorenicima te vrste.

Grupa za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch je pozdravila američke napore za povratak zatvorenika, iako je navela da je zabrinuta da Sjedinjene Države mogu dobiti vjerodostojna uvjeravanja o humanom tretmanu od zemalja kao što su Egipat i Saudijska Arabija, gdje se mučenja međutim rutinski prakticiraju.

XS
SM
MD
LG