Linkovi

Uzbekistan traži zatvaranje američke zračne baze


Vlada Uzbekistana zahtijeva da Sjedinjene Države napuste Karshi-Khanabad, vazduhoplovnu bazu K-2, u roku od šest mjeseci, odnosno stotinu osamdeset dana.

Američka vojska je u ratu protiv teorizma koristila tu uzbečku bazu kao jedan od puteva do Afganistana.

Prema bilateralnom sporazumu Sjedinjenih Država i Uzbekistana, bilo koja od strana ima pravo da u svakom trenutku prekine američko korištenje baze, uz obavezni rok od stotinu I oamdeset dana do izvršenja.

Saopštenje uzbekistanske vlade objavljeno je u vrijeme dok cijela medjunarodna zajednica kritikuje Uzbekistan zbog nasilja do kojeg je došlo u maju mjesecu u gradu Andijanu.

Grupe za zaštitu ljudskih prava i svjedoci optužuju uzbečke snage sigurnosti da su u Andijanu ubile na stotine nenaoružanih demonstranata. Niko nije proglašen odgovornim za taj masakr.

Sjedinjene Države i dalje imaju važan bezbjednosni interes u Uzbekistanu, ali će takodjer nastaviti da zagovaraju poštivanje ljudskih prava. U jednu ruku, mi smo jasno podržali napore za jačanje naših veza na vojnom polju, rekao je američki podsekretar za politička pitanja Nicholas Burns i dodao: Naravno da je dostupnost te uzbečke baze bila korisna za nas, ali sa druge strane, Sjedinjene Države su smatrale da je bilo veoma važno progovoriti otvoreno u korist onih koji su bili žrtve kršenja ljudskih prava, posebno nakon zabrinjavajućeg incidenta u Andijanu.”

Vršilac dužnosti glasnogovornika američkog State departmenta, Tom Casey, rekao je da se pitanje bezbjednosti u jednu ruku i poštivanje ljudskih prava sa druge strane - u odnosima Sjedinjenih Država sa Uzbekistanom medjusobno ne isključuju.

”Demokratija i ljudska prava, ekonomske reforme, vojna saradnja, sve je to dio naših odnosa. Mislim da smo ranije rekli da mi ne smatramo niti jedan od ovih elemenata smetnjom za druge, ali mi ćemo nastaviti da razgovaramo sa vladom Uzbekistana.“

Sjedinjene Države, rekao je američki podsekretar Burns, nastaviće da iznose stav da su osnovna ljudska prava i demokratske reforme važne i da ono što se dogodilo u Andijanu mora biti istraženo.

XS
SM
MD
LG