Linkovi

Važno je da Iranci shvate da Amerika stoji uz evropsku trojicu


Iran je danas saopćio da je slomio pečat UN-a postavljen na tvornicu za procesuiranje uranijuma u Isfahanu, otvarajući tako put potpunoj obnovio kontroverzne aktivnosti u svom ključnom nuklearnom postrojenju bez obzira na upozorenja medjunarodne zajednice o mogućim ekonomskim sankcijama. Američki predsjednik Goerge Bush je jučer, tim povodom, izjavio da je sumnjičav po pitanju iranskih nuklearnih ambicija.

Novi iranski predsjednik Ahmed Ahmadinejad je jučer u Teheranu izjavio da je evropska ponuda Iranu da okonča program za nuklearno gorivo, uvreda iranskoj naciji.

Evropski pregovarači su održali hitan sastanak Medjunarodne agencije za atomsku energiju istog dana kada je Iran obnovio aktivnosti u svom nuklearnom postrojenju u Isfahanu. Glasnogovornik Agencije, Melissa Fleming kaže da napori Britanije, Njemačke i Francuske da uvjeri Iran da odustane od programa obogaćivanja uranijuma nisu uspjeli.

”Danas možemo potvrditi da je Iran počeo obogaćivanje uranijuma, ili se koncentrirao na proizvodnu liniju konverzije uranijuma u postrojenju u Isfahanu. Nažalost, oni su to učinili uprkos našem tražnju dodatnih 24 sata testiranja za kamere koje smo postavili.“

Njemački ministar vanjskih poslova, Joschka Fisher je zatražio od Irana da razmisli, rekavši da ponovno odpočinjanje proizvodnje uranijuma nosi rizik kojeg Iran treba razmotriti kao korak u pogrešnom pravcu.

Šef Iranske organizacije za atomsku energiju ostaje pri tvrdnji da je njihov nuklearni program usmjeren jedino na proizvodnju energije, ali analitičari u Centru za strategijske i medjunarodne studije u Washingtonu vjeruju da Iran ima veće ambicije.

Anthony Cordesmen, anlaitičar za Srednji istok:

”Nema uopće sumnje da je u toku nuklearni program, u suštini problem je u tome koliko su iranci tome posvećeni, koliko je program velik i koliko je lako sakriti stvari koje mi ne znamo.“

Medjunarodna komisija za atomsku energiju, koju sačinjava 35 država, i dalje ima opciju izvještavanja Vijeća sigurnosti UN-a, koje može nametnuti ekonomske ili političke sankcije. Medjutim, direktor Agnecije Mohamed ElBaradei se nada da problem može biti riješen.

”Ja se nadam da je ovo samo privremeno iskakanje iz procesa, a ne njegovo konačno narušavanje. Mi smo ostvarili veoma dobar napredak u nekoliko posljednjih godina u pogledu razjašnjavanja proteklih nuklearnih aktivnosti i ja ću sljedećeg mjeseca ponovo o tome izvjestiti Upravni odbor.“

Američki predsjednik George Bush je zatražio da se Iran vrati za pregovarački sto ili susretne sa posljedicama.

”Važno je za Irance da shvate da Amerika jasno stoji uz evropsku trojicu, da mi smatramo da se Iranci trebaju držati sporazuma postignutog u Parizu, i da ćemo mi raditi sa našim partnerima na odgovarajućim posljedicama ukoliko oni ignorišu te zahtijeve.“

Odluka Irana da obnovi operacije u Isfahanu okončala je osam mjeseci dugu suspenziju koja postignuta krajem prošle godine kako bi se izbjegle sankcije UN-a. Medjutim, Ministar odbrane Irana, sada kaže da će njegova zemlja radije biti izložena ekonomskim sankcijama nego odustati od svog nuklearnog programa.

Ohrabrujuća je vijest da je, kako izvještava iranska studentska novinska agencia, iranski predsjednik Generalnom sekretaru UN-a tokom telefonskog razgovora kazao da će izaći sa novim prijedlozima kako bi se riješila kriza, nakon što formira svoj kabinet.

XS
SM
MD
LG