Linkovi

Verifikacija stare devizne štednje u RS


U Republici Srpskoj je danas počela verifikacija stare devizne štednje kako bi se utvrdio stvarni dug prema starim štedišama. Tim povodom u Bajaluci su protestvovali predstavnici Udruženja za povrat stare devizne štednje koji smatraju da odluka o verifikaciji stare štednje predstavlja novu pljačku već opljačkanih građana.

Verifikacija stare devizne štednje koja je počela danas u Republici Srpskoj predstavlja preduslov za utvrđivanje ukupnog i pojedinačnog duga ovog entiteta po osnovu stare devizne štednje. Saopšteno je ovo iz Vlade Republike Srpske uz poziv građanima da u naredna tri mjeseca posredstvom Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge lično dostave originalnu deviznu štednu knjižicu kako bi se utvrdio stvarni dug prema njima.

Međutim, ispred prostorija ove agencije u Banjaluci danas su protestvovali predstavnici Udruženja građana za povrat stare devizne štednje koji smatraju da je ovo još jedna pljačka već opljačkanih štediša.

Predsjednik ovog Udruženja, Svetozar Nišić:

«Naše demokratsko pravo je da to blokiramo i da im ne dozvolimo da na ovaj način pozovu građane da sami otpišu svoju deviznu štednju. Što je ovdje najbitnije oni građane varaju jer u dokumentu stoji da će devizne štediše ići dva puta na šalter. Prvo će predati knjižicu a kasnije će otići i dobiće potvrdu na 30 godina, sem što će isplatiti do 100 maraka i 1.000 maraka za četiri godine.»

Međutim,u Vladi Republike Srpske ističu da je ovo pitanje regulisano Zakonom o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjeg duga Republike Srpske te da će verifikacija stare devizne štedje biti propisana i okvirnim zakonom o staroj deviznoj štednji čija je izrada pri kraju.

XS
SM
MD
LG