Linkovi

Milan Lukić prihvatio izručenje u Hag


Odbjegli bosanski Srbin Milan Lukić koji je uhapšen u Argentini je pristao da bude izručen haškom tribunalu.

On je jučer izveden pred sud u Argentini gdje je pristao da se suoči s optužbama na tribunalu u den Hagu.

Lukić je uhapšen u ponedjeljak u jednom otmjenom dijelu Buenos Airesa.

Milana Lukića, pripadnika srpskih paravojnih formacija tokom rata u Bosni i Hercegovini, tužitelji tribunala u Hagu terete za - kako se u optužnici navodi - “organizaciju paramilitarne grupe Bijeli orlovi koja je planirala, podsticala i naređivala smaknuća bosanskih muslimana na području Višegrada i u drugim dijelovima pod kontrolom bosanskih Srba od maja 1992. do oktobra 1994. godine.

Optužba haškog trubunala, uz neke od najmaračnijih navoda vezanih za bosanskohercegovačko krvoproliće etnički motivirano, ističe i primjere akcija koje su poduzimali Milan Lukić i njegovi ljudi. Oni su iznenadnim akcijama okruživali i hvatali grupe Bošnjaka, zatvarali ih u zgrade i žive spaljivali ili ih okupljali na obalama rijeka, mučili do smrti i mrtva tijela bacali u rijeke.

Prošlog mjeseca Milan Lukić je, u prosecu vođenom u Srbiji, osuđen u odsustvu na 20 godina zatvora za otmicu 16 muslimana iz jednog autobusa u zapadnoj Srbiji 1992. godine, njihovo odvođenje u Bosnu i Hercegovinu u ubistvo u jednom hotelu na obali Drine.

Milan Lukić je rođen 1967. godine u jednom selu u blizini Višegrada, živio je u Njemačkoj i Švajcarskoj, a u Višegrad se vratio 1992. godine.

XS
SM
MD
LG