Linkovi

Milan Lukić uhapšen uz pomoć policije Republike Srpske


Predstavnici MUP-a Republike Srpske potvrdili su danas u Banjaluci da je haški optuženik Milan Lukić uhapšen uz pomoć policije ovog entiteta. Takođe su najavljene aktivnosti na hapšenju ostalih osoba osumnjičenih za ratne zločine, a demantovano je da se Radovan Karadžić nalazi u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je znatno doprinjelo privođenju Milana Lukića optuženog pred Haškim tribunalom za ratne zločine koji je juče uhapšen u Argentini. Saopštio je ovo danasu Banjaluci portparol direktora policije Republike Srpske, Radovan Pejić.

«To je rezultat, između ostalog, intenzinih obavještajno-bezbjednosnih, operativno-taktičkih i drugih aktivnosti MUP-a Republike Srpske u jednoj neposrednoj saradnji i koordinaciji sa institucijama i MUP-om Republike Srbije, MUP-om Crne Gore i međunarodnom zajednicom.»

Pejić je potvrdio da se intenzivno traga i za preostalih devet haških optuženika koji se nalaze u bjekstvu te da je u toku i istraga o osobama koje su pomogle Milanu Lukiću da otputuje u Argentinu.

«Kad se nalazite na javnoj listi optuženih i kad policija svijeta traga za vama, logično je da je mreža saradnika morala postojati da bi došao do Argentine. Mi, u skladu sa zakonom, i prema tim licima, zajedno sa kolegama iz MUP-a i drugim institucijama i bezbjednosnim strukturama Republike Srbije i Republike Crne Gore kao i drugih zemalja u okruženju i međunarodnom zajednicom, radimo na razotkrivanju i te mreže jer bi nam to mnogo koristilo u pronalaženju i lociranju mjesta boravka drugih optuženih sa javne liste.»

Predstavnici MUP-a Republike Srpske su saopštili da se najtraženiji haški optuženik, Radovan Karadžić ne nalazi u Republici Srpskoj ali nisu željeli da potvrde ili demantuju da li se nalazi u nekoj od susjednih zemalja.

XS
SM
MD
LG