Linkovi

Pozdravljeno hapšenje Milana Lukića


Milan Lukić, podsjetio je glasnogovornik Haškog Suda u Sarajevu, Matias Hellman, tereti se za istrebljenje, progone, ubistva i druga nehumana djela počinjena u Višegradu između maja 1992. i oktobra 1994. godine.

"Tribunal očekuje brzo prebacivanje Milana Lukića u Haag kako bi mu se sudilo pred Tribunalom. Također želim napomenuti da je tužilaštvo podnijelo zahtjev da se predmet Milana Lukića proslijedi Bosni i Hercegovini. Odluku o eventualnom prosljeđivanu ovog predmeta nekom nacionalnom sudu mogu donijeti samo sudije Tribunala koji će ovaj zahtjev tužilaštva razmotriti u dogledno vrijeme", izjavio je Hellman.

Portparol OHR-a Kevin Sullivan izjavio je kako je hapšenje Milana Lukića bitan korak naprijed u provedbi osnovnih zahtjeva mirovnog sporazuma - i poslijeratnog oporavka BiH - da se svi optuženi za ratne zločine pojave pred Haškim tribunalom.

"Puni detalji njegovog hapšenja tek se trebaju objaviti. Ipak, treba primijetiti činjenicu da je ovo prvi put u više od tri mjeseca da je bjegunac od ICTY-ja odveden u pritvor. Tempo saradnje vlasti BiH, a posebno RS, mora se ubrzati", izjavio je Sullivan.

Putovanje će se završiti tek kada svi optuženi za ratne zločine bude u Haagu", kazao je Sullivan.

I portparol Štaba NATO-a u BiH, major Dwight Moode pozdravio je vijest o hapšenju Milana Lukića . Moore je naveo izjavu komandanta Štaba NATO-a u BiH, generala Stevena Schooka, u kojoj se kaže "kako su hapšenje Milana Lukića i mjesto na kojem je uhapšen direktan odraz ogromnog pritiska NATO-a, lokalnih vlasti i međunarodne zajednice koji se vrši na optužene za ratne zločine u bjekstvu i kontinuiranog obavezivanja svih umiješanih u privođenju tih bjegunaca pravdi.

Hapšenje Milana Lukića pozdravio je EUFOR-a, podsjećajući lokalne vlasti na obavezu privođenja pravdi optuženih za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG