Linkovi

Discavery se vratio kući - Mars orbiter kreće na put


Svemirski shuttle Discovery je danas sigurno sletio u Zračnu bazu Edwards u Californiji, a već sutra NASA planira lansirati novi orbiter koji treba da locira nova mjesta za moguće slijetanje na Mars.

Nakon zabrinutosti za sigurnost i prve u istoriji popravke u svemiru, Discavery je odagnao strahove i sigurno se vratio kući.

Kontrolori leta Američke agencije za istraživanje svemira izvjestili su da nije bilo problema kada je shuttle sa sedam astronauta ušao u zemljinu atmosferu.

NASA je promjenila mjesto slijetanja zbog lošeg vremena koje je danas zahvatilo glavnu bazu shuttlea - Kennedy Centar na Floridi, i Discovery je sletio u Zračnu bazu Edwards, u Mojave pustinji u Californiji, gdje je još bila noć.

Bilo je to prvo slijetanje jednog od američkih svemirskih brodova nakon katastrofe shuttlea Columbija prije dvije i pol godine, koji se raspao zbog pregrijavanja prilikom ulaska u zemljinu atmosferu.

Tokom dvosedmičnog boravka u svemiru, astronauti Discoerya su prvi put u istoriji obavili popravku na vlastitom brodu, i dopremili neophodne stvari na Medjunarodnu svemirsku stanicu.

U medjuvremenu, program istraživanja svemira se nastavlja. NASA, već sutra, iz Cape Canaverala planira lansirati orbiter oko Marsa, koji će nositi najsofisticiraniju opremu ikada poslanu u svemir.

Novi orbiter, kao i sadašnja tri, uključujući evropski orbiter kružiće oko Marsa, a njegov zadatak je traženje vode i drugih znakova koji bi ukazivali na mogući život.

Orbiter, vrijedan 720 miliona dolara, će služiti i kao komunikacijski link šaljući podatke na Zemlju. Njegova kamera može poslati najjasnije slike ikada do sada napravljene na površini Marsa.

Naučnici se nadaju da će novi orbiter otvoriti put za sljetanje Phoenixa na Mars 2008, i misiju uspostavljanja naučne laboratorije na Marsu 2010. godine.

XS
SM
MD
LG