Linkovi

Ljiljana Karadžić, poziva muža Radovana na predaju


Neki od najtraženijih ratnih zločinaca u Srbiji i Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, i Hrvatskoj i dalje su u bijegu. Nedavno je Ljiljana Karadžić, supruga Radovana Karadžića uputila poziv svom suprugu da se preda medjunarodnom tribunalu u Hagu. Karadžić je osumnjičen za, kako je navedeno, umiješanost u ubistvo blizu osam hiljada muškaraca i dječaka Bošnjaka iz Srebrenice, 1995. godine.

Glasnogovornik američkog State departmenta, Sean Mcormack, kaže da Sjedinjene države pozdravljaju poziv na predaju kojeg je
gospodja Karadžić uputila svom mužu.


SEAN McCORMACK:
Mi se divimo hrabrosti gospodje Karadžić da poziva na ono što je ispravno, što je potrebno kako porodici Karadžić tako i svim ljudima u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori i cijelom regionu Balkana. Mi tražimo od političara u regionu da podrže i ponove ovaj poziv na predaju. Mi tražimo od Radovana Karadžića da obrati pažnju na ove pozive i preda se.

Druga dvojica osumnjičenih za ratne zločine I dalje su u bijegu. Ratko Mladić, bivši srbijanski general, osumnjičen je takodje za umiješanost u srebrenički masakr.

Hrvatski general Ante Gotovina optužen je za naredjivanje ubijanja najmanje stotinu i pedeset srpskih civila i protjerivanje stotinu i pedeset hiljada drugih, 1995. godine.

Carla Del Ponte je glavni tužilac tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Ona kaže: Sve dok Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Ante Gotovina mogu biti u bijegu i prkositi medjunarodnoj zajednici, posao ovoga tribunala će ostati nezavršen.

U proteklih nekoliko mjeseci vlada Srbije i Crne Gore predala je ili pomagala u predaji petnaest osumnjičenih za ratne zločine. Ali ovo nije dovoljno. Ako Srbija i Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Hrvatska žele punu integraciju u Evropu i transatlansku zajednicu moraće uhapsiti osumnjičene za ratne zločine koji su još na slobodi.

XS
SM
MD
LG