Linkovi

Umro Peter Jennings


U povodu smrti Petera Jenningsa, jednog od trojice velikana američkog TV novinarstva, koji je 1994. izvještavao iz Sarajeva i Mostara, izraze sućuti uputili su predsjednik Bush i državni sekretar Condoleezza Rice.


Jedan od najpopularnijih televizijskih urednika vijesti, Peter Jennings, koji je radio za američku naciolanu televizijsku mrežu ABC, umro je od raka pluća u 67 godini života. U povodu njegove smrti izraze sućuti uputili su predsjednik Bush i državni sekretar Condoleezza Rice.

Peter Jennings, rodjen u Kanadi, američko državljanstvo je uzeo tek 2003. godine, ne iz političkih, nego kako je rekao, iz porodičnih razloga. Medjutim, cijeli život je proveo informirajući američku javnost.

Novinarstvo je porodična tradicija u porodici Jennings. Njegov otac, Charles Jennings je prvi vodio noćni nacionalni program vijesti u Kanadi i kasnije postao direktor vijesti Kanadske RTV Korporacije.

Peter je sliku svog oca držao na istaknutom mjestu u svom uredu, američke TV mreže ABC u New Yorku.

Novinarsku karijeru je počeo još u devetoj godini, kada je u Ottawi imao jutarnji radio show. Zanimljivo je i to da nikada nije završio srednju školu. Karijeru novinara je nastavio na radiju u Brocktonu u Ontariju, zatim kao tv voditelj vijesti na Kanadskoj televiziji.

Kada je za Kanadsku televiziju pokrivao Nacionalnu konvenciju Demokratske partije, 1964. godine, bio je zapažen od strane predsjednika ABC-a. Ponudjen mu je posao u Americi i on je uskoro napustio Kanadu. Kao voditelj glavnih večernjih vijesti odabran je već 1965. godine, ali kanadski naglasak i pogrešna identifikacija himne Korpusa Marinaca, nije pomogla njegovoj reputaciji i premješten je za dopisnika iz inostranstva. Uspostavio je dopisnički centar ABC-a u Beirutu, i postao expert za Srednji Istok. 1978 se vratio za voditelja večernjih vijesti kao jedan od trojice voditelja, da bi od 1983. godine bio samostalan voditelj glavnih vijesti ABC-a.

U aprilu ove godine, Peter Jennings je brojnom TV gledateljstvu saopćio da boluje od raka pluća. Mada je kasnije navraćao u ured ABC-a, to je bilo njegovo posljednje pojavljivanje pred kamerama.

Njegove kolege iz plejade trojice velikih, Tom Brakow iz NBC-a i Dan Rather iz CBS-a, svjedoče o ozbiljnosti i posvećenosti sa kojom je Peter Jennings obavljao svoj posao:

TOM BROKAW SOT:
Znate, da biste mogli biti novinar - voditelj
glavnih vijesti neophodne su dvije suštinske stvari: hrabrost - da se ode bilo gdje i obavi novinarski zadatak, i drugo: elemenat straha - da možda to nećeš uraditi kako treba. To je, mislim, motiviralo svu trojicu od nas. Dan, ne bih da govorim u tvoje ime, ali mislim da je upravo to bila osnovna značajka karaktera Petera Jenningsa i njegove duge, veoma uvažavane i, rekao bih kao kolega, zavisti vrijedne karijere...

DAN RATHER SOT:
Treba naglasiti, da je Peter, više nego ja, vjerovatno više nego Tom, kao novinar znao da govori u svoje ime, da stvari stavi u tu perspektivu. Nije da je on sebe samog shvatao isuviše ozbiljno, nego je svoj posao shvatao veoma, veoma ozbiljno. On lično se, čak, osjećao neprijatno kada bi ga neko nazvao novinarskom zvijezdom, čak mu je bilo pomalo neprijatno da sebe predstavlja glavnim voditeljem, jer je on sebe smatrao reporterom. Imao je srce reportera, volju i sve sposobnosti dobrog reportera. I umro je onako kako je živio i kako je izvještavao - hrabro, principijelno, uz ljubav prema svojoj porodici, uz lojalnost prema prijateljima, brinući o drugima, posebno o siromašnima...

Predsjednik Bush je u svojoj izjavi saučešća naglasio da je Peter Jennings imao dugu karijeru uglednog novinara, i da je postao dio svakodnevnog života mnogih Amerikanaca.

Duboko sam rastužena smrću svog bliskog, ličnog prijatelja Petera Jenningsa. On je predstavljao sve ono najbolje u novinarstvu i javnoj službi, čovjek savjesti i integriteta, njegovo izvještavanje je bilo putokaz za sve nas koji teže boljem svijetu oko nas. Učila sam od njega i on me je insprisao, kaže u svojoj izjavi saučešća državni sekretar, Condoleezza Rice.

XS
SM
MD
LG