Linkovi

Umro Ibrahim Ferer dugogodišnji član Bona Vista Socila Club


Velikan kubanske muzike, kojeg svi dobro poznajemo iz filma Buena Vista Social Club, Ibrahim Ferrer, ovog vikenda je preminuo u 78-oj godini života u Havani. Ibrahim Ferrer je uživao u izvođenju kubanske muzike iz 40-tih i 50-tih godina novoj generaciji ljubitelja muzike u cijelom svijetu.

Muzika je bila njegov život, još od samog rođenja. Porođajne bolove je njegova majka dobila u jednom kubanskom plesnom klubu. Tako su u sljedećih nekoliko decenija, Ibrahim Ferrer i nejgovi prijatelji stvorili muziku koja je proslavila Kubu, čak i prije vremena kada se počelo saznavati za Fidela Kastra.

Ferrer je svirao od vremena kada je bio tinejdžer pa sve dok se nije povukao kasnih osamdesetih godina.Međutim, njega je američki muzički producent Ry Cooder otkrio u vrijeme dok je Ferrer radio kao čištač cipela.

”Ibrahim Ferrer je vaš prijatelj. On to želi, on je toliko velikodušan i otvoren , tako da možete osjetiti da vam on to sve nudi u svojim muzičkim izvedbama.“

Kao član Buena Vista Social Club-a, muzika koju su stvarali Ferrer i nekolicina njegovih starih prijatelja, postala je poznata u svijetu i potakla na snimanje istoimenog dokumentarnog filma. U Sjedinjenim Državama je održao nebrojene turneje, izdao nove albume i dobio čak nagradu Grammy, kada mu je bilo skoro 70 godina. Međutim, prošle godine mu je administracija predsjednika Busha uskratila vizu.

Ferrer je bio skeptičan.

”Ja nisam terorist, kazao je on tada. Nikada ne bi ni mogao biti jedan od njih. Nesretan sam jer se ovo nije smjelo dogoditi “

Muziku Ibrahima Ferrera koji je već bio u poodmaklim godinama, su zavoljele i mlađe generacije. Za mene je to ono što je važno, rekao je Ibrahim Ferrer.

XS
SM
MD
LG