Linkovi

C.Ingrao: Problem operacije “Oluja“ su zločini


Problem operacije “Oluje” naravno su zločini koje su počinili vojnici i pojedine jedinice Hrvatske vojske,“ rekao je ugledni profesor istorije na Univerzitetu Perdu, Čarls Ingrao u razgovoru sa novinarkom Glasa Amerike Jelom de Franchesci. Ali, naglašava on, za temeljnu ocjenu te operacije potrebno je sagledati širi kontekst tih zbivanja: Po riječima Charlesa Ingraoa za stvaranje objektivne istorijske ocjene akcije Oluja, porebno je sagledati događaje koji su joj prethodili.

INGRAO: Radi istorijske perspektive moramo da se vratimo bar na 1991., jer treba imati u vidu ukupan četvorogodišnji sukob u regionu, odnosno ukupan kontekst. Hrvatska je u tome svemu sebe vidjela kao žrtvu agresije. Uz to se moraju imati u vidu zločini koji su počinjeni protiv Hrvata, kao i da je određen broj Hrvata bio protjeran iz svojih domova i da su četiri godine proveli kao izbjeglice. Tu je, svakoko, i masakr koji se dogodio u Vukovaru kao i bombardovanje Dubrovnika. Dakle, to su događaji koje Hrvati imaju na umu kad gledaju na kontra-akciju, odnosno operaciju “Oluju”.

Jedinstveno obilježje te operacije jeste činjenica da hrvatska vojska nije vršila progon Srba, koji su izbjegli u Republiku Srpsku i Srbiju. Oni su, u stvari, otišli djelimično iz bojazni šta bi moglo da im se dogodi poslije “Oluje”, a takođe su se odazvali pozivima svojih lidera da napuste Krajinu i nasele se u područja koje je Srbija držala pod kontrolom poput Republike Srpske, i na Kosovu.

VOA: Profesor Ingrao takođe smatra da je postojao bar prećutni dogovor Beograda i Zagreba da to područje treba podijeliti uglavnom po etničkoj liniji, što je možda podrazumjevalo čak i razmjenu stanovništva.

INGRAO: I Srbi i Hrvati su, po svemu sudeći, u određenim periodima nastojali da pripadnike svoje zajednice izvan granica nasele u nova područja. Tako su Srbi iz Krajine ohrabrivani da se nasele u Republiku Srpsku odakle je protjerano možda do milion Bošnjaka i Hrvata, dok je Tuđman rado prihvatao useljavanje Hrvata protjerivanih iz BiH. Rekao bih da je postojao širi plan za stvaranje etnički homogenih država.

VOA: Što se same akcije “Oluje” tice profesor Ingrao kaže:

INGRAO: Problem operacije “Oluje” naravno su zločini koje su počinili vojnici i pojedine jedinice Hrvatske vojske. Međutim, nije poznato do kojeg nivoa u komandnoj strukturi ide odgovornost za ta zlodjela. Za to je potrebna dalja istraga. No, poznato je da je od 10 odsto Srba koji su ostali u Krajini nekoliko hiljada ljudi ubijeno. Možda se taj broj može sporiti, ali činjenica ostaje da su Srbi ubijani. Da bi došlo do pomirenja, mislim da obje strane treba da pokušaju da razumiju nesreću druge strane. Srbi misle na hiljade izbeglica iz Hrvatske, dok Hrvati pamte događaje tokom rata 1991 godine.

VOA: Gospdoin Ingrao je na kraju želio podsjetiti na istorijsku činjenicu da uprkos lošeg iskustva u Drugom svjetskom ratu i političkih i drugih konfrontacija u posljeratnom periodu, Srbi i Hrvati su sve do 1918. održavali veoma skladne odnose, pogotovo u poređenju sa drugim nacionalnim zajednicama u Srednjoj i Istočnoj Evropi.

XS
SM
MD
LG