Linkovi

Vlada RS se ne protivi ugovoru o uređenju imovinskih odnosa između BiH i Hrvatske


Vlada Republike Srpske se ne protivi potpisivanju ugovora o uređenju imovinskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Hrvatske već zahtijeva da se o svim spornim pitanjima izjasne i nadležni organi u entitetima. Izjavio je danas u Bajaluci potpredsjednik Vlade Republike Srpske, Džerard Selman.

«Još jednom želim, stvarno, da naglasim da je stav Vlade Republike Srpske da se ovakav ugovor između Bosne i Hercegovine i Hrvatske treba potpisati s tim da se u potpunosti ispoštuje zakononom predviđena procedura.»

Džerard Selman je precizirao da je Vlada Republike Srpske radne materijale iz prijedloga ovo ugovora dobila tek 27.jula te da su sva entiteska ministarstva obavezana da zauzmu stavove o ovoj problematici do 17.avgusta nakon čega bi trebalo doći do razgovora sa predstavnicima Vlade Federacije i Savjeta ministara o spornim pitanjima.

On je istakao da su osnovne primjedbe na ovaj ugovor iz oblasti otkupa stanova, priznavanja ili nepriznavanja štete na oduzeta motorna vozila ali i stare devizne štednje.

«Pošto je ugovorom o imovinsko-pravnim odnosima koji je trebao biti potpisan u Zagrebu regulisano da su obveznici tih štednih uloga, odnosno stare devizne štednje, banke. Vama je poznato da je setom zakona o privatizaciji 30. 6.1998. godine stara devizna štednja prešla na Vladu Republike Srpske, odnosno na ministarstvo finansija tako da banke u Republici Srpskoj ne raspolažu starom deviznom štednjom.»

Džerard Selman je, takođe, istakao da je neophodno utvrditi i stvarnu vrijednost imovine u obje zemlje potvrdivši da se procjenjuje da je vrijednost imovine Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj oko dvije milijarde a Hrvatske u Bosni i Hercegovini oko 500 miliona konvertibilnih maraka.

XS
SM
MD
LG