Linkovi

Prava žena uvrstiti u novi irački ustav


Komisija sastavljena od Iračanki na čelu sa Azhar al-Shakley, iračkom ministricom za pitanja žena, izdala je saopštenje u kojem traži da prava žena budu uvrštena u novi ustav zemlje. Članice komisije kažu da žele da se Irak obaveže na
medjunarodni sporazum koji štiti prava žena i djece.

Medju ostalima članice komisije Iračanki su Ahlam Letta, profesorica pravnog fakulteta, Pascala Warda, bivša ministrica za zaštitu okoline, i Safia al-Souhail, ambasadorica Iraka u Egiptu. Članice komisije kažu da ukliko je Islam spomenut u ustavu onda se na njega treba pozivati kao na jedan od izvora propisa, a ne da bude jedini izvor.

Manal Omar je u Iraku regionalna predstavnica privatne organizacije Žene za žene svijeta. Ona je novinarima rekla: Mnoge Iračanke su zaprepaštene mogučnošću da se sadašnji prijedlog ustava oslanja na islamski šerijatski zakon kao glavni izvor propisa, posebno kada je riječ o zakonima o ličnim pravima. Prema šerijatu žene dobiju manju ostavštinu nego muškarci i imaju manje prava ukoliko se razvedu.

Mnoge žene nisu protiv islamskog zakona u ustavu, kaže gospodja Omar, ali smatraju da je potrebno da se uvedu zaštitne mjere u odnosu na tumačenje i primjenu isuvise striktnog islamskog šerijata.”

Takodjer treba skrenuti pažnju, kaže ambasadorka al-Souhail, na zabrinjavajuće opadanje procenta žena predstavnica u institucijama vlasti gdje se donose odluke u kojima je do sada bilo 25% žena.

Zalmay Khalilzad, ambasador Sjedinjenih Država u Iraku traži od svih strana da postignu kompromis u procesu donošenja irčkog ustava koji je u toku.

ZALMAY KHALILZAD:
Ukoliko razmotrite primjere uspješnih ustava, ključna zajednička crta im je prosvjećeno rukovodstvo, lideri koji gledaju dugoročno, koji razumiju da je kompromis koji rezultira stabilnim i uspješnim vladanjem vredniji od nastojanja da se dobiju maksimalni rezultati od skupe političke jedinstvenosti.

Ali i jednakost žena, kaže ambasador Khalilzad, jedan je od osnovnih uslova za napredak Iraka.

XS
SM
MD
LG