Linkovi

Prije 40 godina Amerikancima afričkog porijekla dato pravo glasa


Prije 40 godina, odnosno 6. avgusta 1965. godine Kongres Sjedinjenih država usvojio je, a tadašnji predsjednik Lyndon Johnson, potpisao zakon kojim je Amerikancima afričkog porijekla dato pravo glasa. Bio je to jedan od najvažnijih trenutaka u američkoj povijesti.

Detaljnije u rubrici novinara televizijskog programa Glasa Amerike Chrisa Simkinsa.

U okviru Građanskog pokreta za ljudska prava koji je početkom 60-ih godina predvodio Martin Luther King milioni Amerikanaca afričkog porijekla izašli su na ulice. Ti protesti su 1964. godine rezultirali usvajanjem zakona o pravima Amerikanaca afričkog porijekla koji su bili jednaki svim pravima bijelaca. Svim ... osim jednog - prava na glasanje. Borba i za to pravo je nastavljena.....

Nick Kotz, historičar: Konačni uspjeh uslijedio je nakon krvavog sukoba 7. marta 1965. godine u mjestu Selma u Alabami. Moglo se tada i tim povodom, iz istraživanja mišljenja javnosti, shvatiti da je velikoj većini Amerikanaca dosta nepravednog uskraćivanja prava glasa Amerikancima afričkog porijekla.

Zakonom o pravu glasa koji je 6. avgusta 1965. godine potpisao predsjednik Lyndon Johnson ukinuta je bilo kakva diskriminacija. Dugotrajna borba Amerikanaca afričkog porijekla okončana je velikom pobjedom. Zakon je bio izuzetno važan i u pravnom i u političkom smislu.

Thomas Mann, anlitičar, Institut Berookings, Washington D. C.: Pravno, prevladane su mnoge prepreke političkom učešću Amerikanaca afričkog porijekla čija su prava osporavana tokom stotinjak godina nakon završetka građanskog rata. Od 1965. godina naovamo svjedoci smo velikog povećanja broja Amerikanaca afričkog porijekla izabranih na visoke zvanične položaje i funkcije, kao i njihovog velikog izlaska na birališta.

37- godišnji Eugene Grant, je gradonačelnik Seat Pleasanta, nadomak Washingtona. On je jedan od preko desetak Amerikanaca afričkog porijekla-zvaničnika izabranih u tom i drugim susjednim mjestima. I gradonačelnik Washingtona je Amerikanac afričkog porijekla.

Eugene Grant, gradonačelnik Seat Pleasant-a: Nakon samo pet godina od usvajanja Zakona o pravu glasa, veliki broj Amerikanaca afričkog porijekla je učestvovao u političkim procesima. Ovdje u Seat Pleasantu, prvi Amerikanac afričkog porijekla na funkciju gradonačelnika izabran je već 1970. godine.

Važnost određenih odredbi Zakona o pravu glasa ističe 2007. godine. Gospodin Grant kaže da će se pridružiti aktivistima za poštivanje ljudskih prava širom Sjedinjenih država u borbi za produžavanje važnosti svih odredbi Zakona. Po njegovoj ocjeni, ljudi nikada ne bi trebalo da zaborave značaj i uticaj koji je Zakon o pravu glasa imao na uključivanje Amerikanaca afričkog porijekla u izborne procese.

XS
SM
MD
LG